Dobrý den,
Rád bych si nechal poradit s následujcím problémem.
Bydlíme v RD postaveném v roce 2005, zastavěná plocha 120m, obytné podkroví, 45cm porotherm a 7cm vrstva zateplení, dřevěná okna, vytápění jednookruhový elektrokotel a radiátory. Na podlahách je v celém domě marmoleum, v podkroví a v obývacím pokoji navíc koberce s filcovým podkladem.
Podlahy (i ty s kobercem) jsou pořád docela chladné, rádi bychom proto instalovali v přízemí v obytných místnostech a kuchyni podlahové vytápění, abychom mohli i v chladnějších letních dnech podlahu temperovat. Půjde dodělat dodatečně a jak to bude náročné (časově, finančně, konstrukčně)? Problém vidím minimálně v tom, že se asi zvedne podlaha, což bude problém například pro balkonové dveře, které jsou 2cm nad stávající podlahou a dále rozdílné výšky podlah v obytné části a chodbách (v chodbách by se podlahové topení samozřejmě nedodělávalo).
Zajímalo by mě proto:
- je vůbec vhodné a doporučujete podlahovku dodatečně dodělávat?
- spíš elektrickou nebo teplovodní s napojením na stávající topnou soustavu?
- musí se pod podlahovku dodělat nějáká dodatečná izolace?
- jakou výšku mají tyto systému i s případnou izolací, která by se pod něj musela dodělat?
- je možné např. teplovodní vytápění zasekat do stávající podlahy, aby nedošlo k jejímu zvýšení?
- na kolik by podlahovka vyšla, kdyby se pokryla plocha zhruba 80m?
Rád bych v této souvislosti zvážil i alternativní energetický zdroj, nejspíš tepelné čerpadlo, soláry, fotovoltaiku, protože jsme za posledních 12 měsícu propálili skoro 60tis. Kč, což mi přijde celkem dost.
Jsem z Berounska. Pokud by se našel někdo v okolí, kdo by měl zájem poradit a případně i realizovat instalaci, ozvěte se mi prosím na e-mail lfranc at centrum.cz
Předem děkuji za podněty a rady.
souhlas.v patre by ty folie byly lepsi,pokud se topi celkove na EE.
před 14 roky
S přízemím neuděláte nic snadno a levně a asi nemá cenu bourat v dokončeném baráku podlahy. U podkroví se ale dají…
před 14 roky
izolaci podlahy mam 15cm EPS a na ni lamino nebo dlazbu. v zime jsem to meril a rozdil teploty delal 0,5-1st od vysky…
před 14 roky
11 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení