Nucené větrání/rekuperaceDobrý den,
včera jsem viděl projekt vzduchotechniky na jeden RD. Projekt dělala známá firma z Prahy z taktických důvodů nebudu jmenovat. Bungalov obdélníkového tvaru měl na jižní straně fasády, kde jsou obývací pokoje umístěné otvory skrz zeď pro PŘÍVOD vzduchu. Jsou to obyč trubky s mřížkou, bez jakékoli zpětné klapky či něco takového. U každého otvoru je poznámka 40 m3/hod. Odtah obývacích pokojů na jižní straně není řešen vůbec. Na severní straně, kde jsou neobytné místnosti wc, koupelna atd. je řešen pouze ODTAH vzduchu, žádný přívod. Objekt má navrženo tepelné čerpadlo, země-voda, v projektu je dále napsáno, že odpadní vzduch bude používán na zvýšení účinnosti TČ. Asi budou přihřívat vodu v trubkách. Nicméně hlavní větrací systém se mi zdá jako by fungoval tak, že v místnostech kde je zřízen odtah, bude vlastně zajištěn přívod štěrbinami pod dveřmi atp skrz obytné místnosti. Veškerý studený přívodní vzduch se asi předpokládá ohřívat podlahovým vytápěním. Přestože tu není žádná klasická rekuperace bude odpadní teplo použito na zvýšení účinnosti TČ, jak jsem již psal.
Vůbec se mi ten návrh nelíbí, ale nejsem profík v tomto oboru. Prosím o odborný názor. Díky