Vytápění/chlazení podkrovního bytu

Reklama
Vytápění/chlazení podkrovního bytu

Dobrý den všem!
Chystám se na výstavbu podkrovního bytu (100m2) a přes intenzivní hledání informací se mi nedaří vymyslet idealní způsob na jeho vytápění, potažmo jeho chlazení. Kdyby se jednalo pouze o vytápění, tak bych mile rád volil suchý systém teplovodního podlahového topení (mokrý systém není vzhledem k nosnosti konstrukce možný) a tepelné čerpadlo vzduch/voda. V letních měsících se však dá očekávat v těchto prostorách neuprosné horko, a tak potřebuji nějaké řešení i k jejich chlazení. Rád bych to obojí provedl v rámci jednoho systému.

Mé uvahy:
1) suché podlahové topení + TC vzduch/voda (LWRc-8kW)
Ale:
1. nejsem si jistý, jak to pak probíhá, když udeří mrazy -15C a méně. Tepelné čerpadlo přestane zcela pracovat a je třeba mít připraven v záloze el. kotel? Našel jsem systémy TC, které tohle mají pořešené (kdýž TC přestává zvládat, přítápí automaticky integrovaný el. kotel) , ale jejich cena je asi 5x vyšší než LWRc-8kW, což by se spíše vyplatil ten externí el. kotel...
2. jak je to s chlazením? Lze k suchému systému PT zapojit fan-coily? Fan-coily jsou napojené na TC, nebo se jedná o zvláštní systém? Četl jsem příspěvky, v kterých bylo odsuzováno chlazení přímo podlahy (bez fan-coilu)...skutečně je to špatné řešení? O kolik stupňů C je možné těmito způsoby teplotu v bytě snížit?
3. jak je to s ohříváním pitné vody? Je nutné mít prostě samostatny boiler, nebo je možné to nějak pořešit v rámci systému vytápění?

2) Zvažoval jsem systém TC vzduch/vzduch
Tento systém mi přijde jednodušší na instalaci a levnější pořídit. Navíc chladící schopnosti tohoto systému mi přijdou na lepší úrovni.
Ale:
1. jaká je cena provozu? Není neuměrně výšší, než u varianty 1)? Respektive neprotopil bych během pár let peníze, za které jsem mohl mít podlahové topení?
2. jak je to s hlučností vnitřních jednotek? Dá se s tím vůbec žít?
3. je vůbec možné tento systém použít jako primární a v záloze už mít pouze přímotopy?

Předem velmi děkuji za jakékoli názory a komentáře. Budu velmi rád i za díčí rady k jednotlivým bodům!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.