3-cestný ventil ESBE VTC 311

Reklama
Petr Špička @petr.spicka831 před 13 roky08.09.2010 13:38:00
3-cestný ventil ESBE VTC 311

Dobrý den, mám dotaz ohledně vytápění aku nádrže (600l). Mám kamna 10kW, u kterých výrobce doporučuje (podmiňuje tím záruku), aby pracovní teplota otopné vody v kamnech dosahovala 70°C. Koupil jsem tedy plnící ventil ESBE VTC 311 na 70°C + čerpadlo GRUNDFOS UPS 25-40 a zapojil smyčku na zpátečku kamen (dle návodu k ventilu - směšování). Celé jsem to zkompletoval a zjistil jsem, že takto vytvořený systém nedovoluje přenést teplo do nádrže. Je to zřejmě vysokou otevírací teplotou ventilu (70°C), který je plně otevřen až při 80°C. Až v této době :( jsem podíval do manuálu kamen a zjistil jsem, že výrobce doporučuje v tomto zapojení otevírací teplotu ventilu 55°C, ale ve má schématu označenou teplotu zpátečky 55°C. Pokud koupím ventil na 55°C, bude teplota za čerpadlem 65°C, protože ventil plně otevírá až při T+10°C.
dotaz1: Uvažuji správně, když chci koupit nový ventil s otevírací teplotou 45°C (ve zpátečce tedy 55°C)?
Výrobce dále uvádí, že by ventil měl mít připojení 1", což odpovídá i připojovacím závitům na kamnech. Já mám však otopnou vodu vedenou mědí 22mm. Velikost průtoku ventilem Kvs=3,2m3/h (při tlak.ztrátě 1bar) má zajisté vliv na správnou funkci.
dotaz2: Je hodnota Kvs=3,2m3/h dostatečná pro toto zapojení? Nebude potřeba koupit VTC 511 s Kvs=9m3/h?
Dále má výrobce kamen v zapojení mezi přívodem teplé a směšovacím ventilem vyrovnávací ventil.
dotaz3: Je předpoklad, že při použití ventilu ESBE tento vyrovnávací ventil nebude potřeba? Můžete mi doporuči výrobce a typ takového ventilu?
Podle zapojení předpokládám, že kvůli zpětné klapce na přívodu teplé do nádrže se bude muset přepojit i expanzní nádrž za čerpadlo před přívodem do kamen.
dotaz4: Uvažuji správně? Zřejmě při by při stávajícím zapojení nedocházelo k vyrovnání tlaku v kamnech. Zajistí nové zapojení (podle výrobce) vyrovnání tlaku v celém systému?
Stávající zapojení zřejmě také přispívalo ke špatnému přenosu tepla do nádrže z důvodu přetlaku na ventil ato proto, že tlak nahřáté vody v kamnech se nemohl uvolnit do expanzní nádoby.
Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.