Kotel jen s termostatickými ventily na radiátorechMám kotel CERASTAR ZWN 24-6 KE 23 bez zásobníku vody, umístěný v koupelně. Jako důchodci (v pokročilém věku) jsme stále doma a přes den se držíme v teple v kuchyni (15 m2) při alespoň 23°C. V obýváku (23 m2) nám stačí teplota i něco pod 20°C, ale večer tak asi 3 hodiny tu chce manželka
teplotu minimálně 22°C. V ložnici (20 m2) se jen spí, a tak zde potřebuji v noci teplotu 15°C a ne více. Radiátory Korado jsou i v předsíni (13 m2), kde bude vytápění asi velký luxus, v koupelně (4 m2) a na WC. Časté máčení naší staré kůži nesvědčí a tak koupelnu je třeba vytápět na 24°C jen pár hodin v týdnu, jinak bohatě stačí 20°C. Všechny radiátory mají termostatické hlavice a kotel není doplněn žádnou jinou regulací a čerpadlo je spínáno kotlovým termostatem.
Kuchyně a ložnice jsou rohové místnosti a mezi nimi je obývák. Byt je ve vile, pod půdou, ale mezi trámy stropu je zafoukána 270 mm vrtsva čedičové vlny. Zdivo je cihlové 45 cm. Sousední byt přiléhající k ložnici a koupelně je neobývaný stejně jako byt pod námi. Ochlazování stěn ze všech
stran je tedy maximální a protože okna jsou špaletová, je i výměna vzduchu velká. Myslím, že projektant topení byl velký optimista nebo špatný počtář, když napsal, že spotřeba energie za rok bude cca 23 MWh.
Můj dotaz: Propálil bych méně, kdyby kotel řídil prostorový regulátor (TR 21 nebo TR 200). Kotel bez regulace je prý téměř totéž, jako auto bez řidiče!? Regulátor TR 21 dokonce vlastním, ale nevím, jako Neruda, kam s ním. V úvahu jako referenční místnost přichází asi jen obývák, ale budu si pak moci udržovat v bytě ten topný režim, který jsem popsal výše? Topenář zřejmě usoudil, že by to nešlo a tak mi žádný regulátor nedoporučil. V bytě jsem měl doposud dvoje WAW, které skvěle topily, bez poruch, přes 20 let; kotel mám první sezónu a zjišťuji, že pořádně žere. Od žádného topenáře jsem se nedověděl jakou účinnost mají "wawky", ale očekával jsem, že kotel spaluje s vyšší účinností a že tedy spořeba plynu bude spíše nižší (jak naivní).
Děkuji předem každému za jeho radu.