Solár k TČ

Solár k TČ

Zdravím všechny a prosím zkušenější o radu: Mám tři sezóny TČ Nibe Fighter 1240 a spokojenost. Dům (papírově dvě byt. jednotky, 5 lidí) je 108m2, 2-podlažní + půda, se suterénem (garáž, tech. zázemí), materiál Ytong. Lokalita Lužické hory (sever. Čechy). Před instalací TČ jsme 10 let jeli na plyn, žádnej zázrak. Pak jsme rozkopali zahradu, nastrkali tam bezmála 500m trubek a v garáži teď máme almaru + zásobník TUV. Jedem na ČEZ, sazba TČ, ročně za všechno topení+vaření+svícení 34 tis. Kč.
Už při návrhu TČ jsem koketoval s myšlenkou připojení soláru a (taky) proto je TČ u jižní zdi. Přímo za zdí je na fasádě volných cca 10-12m2, jako stvořených pro pár panelů. Je to přímo na jih, bez stínu, v úplném závětří a při úpatí stěny. Krásně tam hicuje, škoda toho nevyužít. Proč ne na střechu? Je prostě moc hezká na to, abych ji chtěl "zabít" kolektorama, to se radši smířím s menším výkonem.
Zajímaly by mě vaše názory a zkušenosti s možností spojení buď vakuových trubic, nebo fotovoltaiky s TČ. Buď pro přihřátí TUV, nebo jako případný zdroj energie pro TČ přes den (v noci aku? nebo ČEZ).

Co je efektivní, co ztrátové?
Jaké konkrétní provedení? Tip na komponenty, firmy, ceny?
Kromě panelů předpokládám nějakou regulaci...
Je možno čerpat nějakou dotaci?

Sorry za laický přístup, můj obor je jinde :-)

A předem díky za radu nebo užitečný odkaz!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

87 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.