Elektroinstalace požadavkyDobrý den mám několik dotazů ohledně mé budoucí elektroinstalace.
1) Má smysl pospojovat kovovou k-ci vnitřních SDK příček (na několika místech po cca 3metrech) s HOP?
2) Je možné na okruh s pračkou přidat jednu zásuvku v koupelně? Případně je nutné pračku připojovat na přímo? Radši bych ji zapojoval do zásuvky, stejně tak jako bojler.
3) je možné zapojit za 3f sporák jednu 3f zásuvku (pro jistotu)? Je to jediný okruh 3f na TN-S, dílnu mám na TN-C. Ne že bych to někdy využil ale pro jistotu bych ji tam rád měl a nerad bych tam kvůli ní měl další kabel a jistič.
4) dál bych rád připojil VZT na světelný okruh (příkon 17-35W) čili nic výrazného, ale jinak bych ji zapojoval na venkovní okruh který bych měl rád možnost vypínat při nepřítomnosti
a za 5) je možné mít jističe nade dveřmi? vím, že není doporučeno to mít jističe takto "vysoko" ale je to jen doporučení a není závazné. Jelikož to takto máme v bytě a plně mi to vyhovuje, rád bych to měl ve svém domku taky tak. Navíc by to bylo ideální pro instalaci protože je to přesně uprostřed všech rozvodů. Už takhle to budu mít dost "prodrátované" a nerad bych s tím měl problém u revizáka. Vím jaký je problém nějakého rozumného sehnat...
jo a ještě za 6) kolik je min průřez vodiče na světelném okruhu od vypínače k žárovce (max 23W)? Min plochý kabel 5x1mm, kde jeden kabel má červený proužek (PEN) a zbytek černý (L). červený konec mohu označit zelenožlutou smrštovací bužírkou. Je mi jasné že na ten výkon to spolehlivě stačí, ale jak je to s normou? Musí být všude 1,5mm? Tento kabel má díky absenci ochranného pláště daleko větší možnosti. Ne všude se dá rozumně protáhnout cyky 3x1,5 a všechny světla budou mít dvojitou ochranu tak, že není potřeba 3 vodičů...