zase výběr kond. kotle...Dobrý večer,
obracím se na vás, jakožto mamina na mateř. dovolené, na kterou zbyla "příjemná" povinnost zajistit výměnu plyn. kotle. Babrám se v tom už cca měsíc a každá rada dobrá...
K naší situaci: rodinný dům ze 70. let ("dvougenerační kostka") s nově zateplenou střechou, vyměněnými okny (1,1), ohřevem TUV solárními panely (zásobník 300 l + dohřev zajišťuje bojler 120 l na hranici životnost)i, litinové radiátory a době výstavby odpovídající rozvody.
Po předchozích zkušenostech s úpravami domu jsem oslovila X firem, ze kterých se dostavili celkem 3 plynaři.
1. mi tvrdil, že u nás kondenzační kotel nemá smysl
2. by byl moc rád, abych si vybrala KK Viessmann
3. dtto - KK Buderus
Pro kondenzační kotel jsem se tedy po konzultaci s dašími odborníky rozhodla (zajímavé je, že poměr ano-ne je velmi těsný).
KK Viessmann s největší pravděpodobností nezvolím, především kvůli ceně a také mám obavy, že navržených 19 kW by nestačilo (v prvním patře bydlí prarodiče, kteří potřebují doma dost teplo).
Moje otázky zní:
Je Buderus GB172-24 dobrou volbou? Máte zkušenosti s poruchovostí tohoto kotle?
Jaká je orientační životnost KK?
Jak vyřešit problém - přízemí "je nám zima", 2. patro sauna???
A hlavně, jak to tedy je, když chci odstranit stávající boiler propojený se zásobníkem TUV ze solárů a propojit to na nový kondenzační kotel - musí ten pak mít zásobník na TUV? a pokud ano, jak velký (zde se opět názory velmi liší).
Předem děkuji za Vaše názory. Omlouvám se, pokud něco nedává smysl, jak říkám, této problematice se věnuji teprve měsíc :-) a doufám, že mě nic horšího v tomto domě nepotká.