Řešení obytného podkrovíDobrý den,
předmětem dotazu je řešení zateplení budovy-střechy.
Jedná se o sedlovou střechu, dřevěný krov s lehkou krytinou (bednění, eternit) o rozměrech 2x4,5x25m se sklonem cca 40°. Podkroví je obloženo sádrokartonovými deskami a zatepleno minerální tepelnou izolací(přes zimu otopné přestávky).
Ve střeše jsou zabudována střešní okna (zatéká, sráží se pára na povrchu, nutná výměna).
I vzhledem k rozměrům objektu dochází k velkým tepelným ztrátám v zimě, tudíž i vysokým nákladům na vytápění (plyn).
V létě je podkroví vystaveno velkým tepelným ziskům a teploty interiéru dosahují až ke 30°C.
Pravděpodobnou příčinou je nedostatečná tepelná izolace mezi krokvemi a sádrokartonovém obložení. Obávám se také možnosti kondenzace vodních par uvnitř konstrukce v zimě.
Jako nejreálnější možnost řešení problému se mi jeví (když pominu náklady) dodatečné nadkrokevní zateplení objektu na stávajícím bednění, obavu mám ale z přílišného přitížení krovu při použití těžké krytiny (nalezl jsem pouze řešení z kotveného polystyrenu přitíženého keramickými nebo betonovým taškami).
Rád bych se zeptal na možnosti řešení zateplení střechy, popřípadě i konkrétní systémy(pokud možno, nedestruktivním způsobem pro stávající sádrokartonové obložení podkroví)?
Důležitým faktorem jsou také pokud možno minimální náklady :-).
Do budoucna je naplánována výměna plynového kotle za nový v kombinaci s pořízením solárních kolektorů pro ohřev užitkové vody (poté zateplení obálky budovy střechy a obvodové zdivo 1np: kámen, smíšené 500-800mm).
Děkuji za příspěvky