ušetřím, když snížím objem vody?Dobrý den, chtěl bych využít tohoto prostoru k dotazu, a to, jestli skutečně rekonstrukcí ze samotížného topného systému s litinovými radiátory a velkou světlostí potrubí přechodem na tlakový systém s malým obsahem, s rozvodem potrubí o menší světlosti a nuceným oběhem vody a za použití dnes běžně dostupných otopných těles docílím snížení nákladů na vytápění. Tedy oproti variantě první.
Tento problém mám dosud v hlavě nevyjasněn (již několik let) a rád bych znal názor jak odborné veřejnosti, tak i od těch, kteří rekonstrukci absolvovali a tudíž mají možnost porovnání. Já hodnocení od lidí co tvrdí, že díky změně topného systému ušetří mám zkreslené, protože v rámci rekonstrukce udělali ještě něco navíc, tzn. buď zateplili nebo vyměnili okna, event. kotel, či TRV, popř. doplnili systém o ekvitermní regulaci.
Chci tedy vědět (ale zajímá mě to i obecně) pokud u mého zatepleného dvougeneračního domu osazeného plast. okny, kde funguje bezproblému nízkoteplotní samotížný otopný systém s plynovým kotlem Gasex 24 s ekvitermní regulací, litinovou Emkou (netopí se v ní, je držena pouze jako záloha pro doby horší) a litinovými radiátory, kde je u všech TRV, mohu docílit ještě větší úspory tím, že dle současných trendů a moderních technologií vyměním rozvody(měď, plast) a osadím otopná tělesa (za desková). Díky