Varimatik 25Přeji hezký den,provozuji od letoška kotel vm 25,zapojení mám přes 4cestný ventil ovládaný mechanicky.Vytápím cca260 m2 a k tomu dva bojlery 160 litrů.Při současných venkovních teplotách +5st. propálím 26-30 kg uhlí za den.Nastavení kotle mám 1s. přikládání a 100s. prodleva,teplota kotle nastavena na 70 stupnů.V bytech je teplota 23-25 stupnů.Kotel je v provozu 24 hodin.Spouští se 2-3 x za hodinuZajímalo by mě zda má někdo zkušenosti s vypínáním kotle na noc,jeli nějaká úspora v množství uhlí.Když jsem kotel na noc vypnul a ráno pustil do provozu,tak mi kotel díky orošení uhlí vždy bouchl do násypky.Vyvrtal jsem do násypky díru o průměru 8 mm,dle vašich rad,rosení je menší,ale je stále. Při zakoupení kotle jsem musel zcela přetěsnit spoj mezi násypkou a kotlem,přetěsnit víko na nasýpání uhlí,poupravit ovládací klapku na vzduch která se zasekávala a další základní věci.Jsem strojař a myslím si že za cenu kotle která je dosti vysoká je dílenské zpracování na důležitých místech kotle dosti slabé.