POMĚR CIHLA VS. IZOLACEDobrý den,
přečetl jsem mnoho diskuzních vláken (nejen) na tomto webu a stále jsem nenalezl odpověď na základní otázku, která jistě trápí většinu stavebníků-investorů. Vyplatí se z pohledu jednorázových investičních nákladů a pozdějších provozních nákladů spíše více cihly, nebo více izolace?
Mám na mysli zejména cenu za m2 zdi a orientační náklady na vytápění, řekněme u modelového domu z Porothermu o ploše 100 m2 (10 x 10 m), nadmořské výšce 400 m.n.m., klasickou orientací (obývák na jih, technické zázemí na sever atd.), vytápěného elektrickým kotlem.
Pokud by někdo dokázal udělat tabulku alespoň pro tři varianty (cihla + izolace) 24 + 20, 30 + 15 a 44 (Eco+) + 0, ze které by bylo možné vyčíst cenu za m2 zdi, orientační náklady na vytápění, U a R, byl bych mu velice vděčný. Doposud se setkávám spíše s názory typu "myslím si, že...", "volil bych spíše..." atd. bez patřičného zdůvodnění objektivními čísly.
Jenom dodávám, že je mi jasné, že téma je velice široké a já problematiku ve svém dotazu velice zjednodušil. Myslím ale, že pro získání elementární informace postačí.
Velice děkuji za pomoc, věřím, že jí uvítají i další.