vykurovanie tepelným čerpadlom vzduch-vzduch v pasívnom domeĎakujem Vám za príspevky, dlho som rozmýšľal nad tým ktorej značky si kúpim klímu ale už som rozhodnutý pre Mitsubishi MSZ FD25VA/MUZ FD25VA dlho a veľa som porovnával rôzne značky a ich technické parametre.
Dokončujem novostavbu rodinného domu, energetický certifikát trieda A, ten už mám z výpočtov čo projektant urobil som nadmieru spokojný a potvrdil moje úvahy, že som postavil skoro pasívny dom, v dome je rekuperačná jednotka, izolačné trojskla a tak ďalej, úžitková plocha domu 143m2 prízemie poschodie.
Výpočet potreby tepla na vykurovanie 16,4 kWh/m2.a priemer, podľa jeho slov sa to dá vypočítať len teoretický. Pokiaľ sú v dome 3 osoby, beží chladnička, televízor, počítač, svieti svetlo a manželka dačo varí mu vyšlo 14,3 kWh/m2.a, pokiaľ bi cez deň ešte kto mu svietilo slnko tak 12,9 kWh/m2.a, pokiaľ v dome nikto nemí a nesvietilo by cez deň slnko 17,8 kWh/m2.a prípadne by fúkal silný vietor 20,6 kWh/m2.a. Jednoducho pokiaľ je vonku -15“C potrebujem zdroj tepla pokiaľ sme prítomný cca 1,8kW/hod pokiaľ nie sme doma tak cca 2,1kW/hod. Keď bude okolo 0“C mali bi sme teoreticky začať niečím kúriť inak nie. Klima bude umiestnená v strede domu na prízemí /chodba a podľa jeho slov by mala v pohode s veľkou rezervou vykúriť celý dom, regulovať teplo v celom dome budem musieť len otváraním dverí do jednotlivých miestnosti, ale aj keď budú zatvorené odhaduje že bude v nich o 0,5“C nižšia teplota ako na chodbe pri klimatizácii – nastane efekt nerezovej termosky všade rovnako teplo.
Uvidím na budúcu zimu, neviem sa už dočkať, tuto zimu to už nestihneme.