Decentrální rekuperaceDobrý den,
prosím o názory na decentrální rekuperaci s osazením do fasády. Vím, že už zde byla dlouhá diskuze s jedním z výrobců, kde živě diskutovalo o nekonstantní účinnosti. Jde mi o to, že na konkrétní RD, který řeším je centrální větrání s rekuperací stavebně docela náročné. Navíc jak mi bylo řečeno firmami tímto se zabývajícími dochazí takovými systémy k převětrání budov, údajně se nedá rozzónovat dům, tzn. když budou všichni lidi v obýváku bude se větrat na 100 % i v ostatních místnostech, což chápu že není efektivní. Takže decentální rekuperace se mi zdá jako řešení. Nicméně objem vzduchu, který tyto systémy údajně dokáží vyměnit je někde kolem 30-50 m3/h. Dle norem je třeba zajisti 25 m3/h/osoba to by bylo pro 4 lidi 100 m3/h, to už by bylo potřeba několik jednotek a fasáda by nevypadala zrovna hezky plus finanční náklady. Další věc je ta, že účinnost rekuperace u některých uváděná až 91% se zdá až příliš vysoká, někteří uvádějí 60%. Bylo mi řečeno, že 25 m3/h/osoba není vyžadováno ale doporučeno - tak nevím. Tím pádem by se mi systém zamlouval, i kdyby byla účinost rekuperace 50%. Ventilátorky žerou velice málo a mají nastavitelnou rychlost. U centrální rekuperace spotřeba elektřiny bude mnohem větší plus hlučnost. Tak váhám. Pořád se mi to zdá že decentrální rekuperace v kombinaci např., s podlahovým topením lepší než centrální s podl. topením.