Jaký automat na štěpku?Dobrý den,
se zájmem jsem pročetl některé příspěvky na tomto fóru, abych se případně neptal na něco, co zde již bylo řešeno...
Kupuji dům, jde o velký dvougenerační dům před rekonstrukcí a jedna z prvních věcí bude pravděpodobně rekonstrukce celé otopné i vodní soustavy. Již teď jsem rozhodnut pro topení štěpkou v automatickém kotli z ekologických i ekonomických důvodů, a z patriotických důvodů bych upřednostnil českého výrobce, byť ne za každou cenu.
Osobně si myslím, že uhlí v brzké budoucnosti půjde cenově nahoru, navíc špiní, práší, smrdí... o plynu nebo elektrice se nemá cenu vůbec bavit. Nechci jednou řešit, jestli si mám v obýváku oblíknout další svetr nebo investovat do teplých ponožek, případně po jakém intervalu si dopřeji teplou sprchu. Jsem toho názoru, že nějakou větev si vždycky někde utrhnu, v nejhorším vypěstuji, kamarád je hajný, další zdědil starý sad, tudíž materiálu by mělo být vždy dostatek a vůbec nehodlám jednou řešit kolik spálím. Proto ani nechystám investice typu plastová okna nebo zateplování
Poprosil bych o fundované odpovědi a doporučení, jaký kotel, za jakou cenu, či raději nekoupit nějaký starší a jít do přestavby. Zároveň mne zajímá, jak moc je náročné dostat na takový kotel dotaci Zelená úsporám, a kolik - ač se momentálně dozvídáme, jak je tento fond úspěšně tunelován. Rád bych se dostal do 100 tisíc za kotel i štěpkovač.
Děkuji