Jaký automat na štěpku?

Jaký automat na štěpku?

Dobrý den,

se zájmem jsem pročetl některé příspěvky na tomto fóru, abych se případně neptal na něco, co zde již bylo řešeno...

Kupuji dům, jde o velký dvougenerační dům před rekonstrukcí a jedna z prvních věcí bude pravděpodobně rekonstrukce celé otopné i vodní soustavy. Již teď jsem rozhodnut pro topení štěpkou v automatickém kotli z ekologických i ekonomických důvodů, a z patriotických důvodů bych upřednostnil českého výrobce, byť ne za každou cenu.

Osobně si myslím, že uhlí v brzké budoucnosti půjde cenově nahoru, navíc špiní, práší, smrdí... o plynu nebo elektrice se nemá cenu vůbec bavit. Nechci jednou řešit, jestli si mám v obýváku oblíknout další svetr nebo investovat do teplých ponožek, případně po jakém intervalu si dopřeji teplou sprchu. Jsem toho názoru, že nějakou větev si vždycky někde utrhnu, v nejhorším vypěstuji, kamarád je hajný, další zdědil starý sad, tudíž materiálu by mělo být vždy dostatek a vůbec nehodlám jednou řešit kolik spálím. Proto ani nechystám investice typu plastová okna nebo zateplování

Poprosil bych o fundované odpovědi a doporučení, jaký kotel, za jakou cenu, či raději nekoupit nějaký starší a jít do přestavby. Zároveň mne zajímá, jak moc je náročné dostat na takový kotel dotaci Zelená úsporám, a kolik - ač se momentálně dozvídáme, jak je tento fond úspěšně tunelován. Rád bych se dostal do 100 tisíc za kotel i štěpkovač.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.