Ladím topení a stále jsem nenaladil, ekviterm, etatherm ...

Reklama
Ladím topení a stále jsem nenaladil, ekviterm, etatherm ...

Dobrý den,
Mám následující problém a chtěl bych poprosit o rady a názory :
Mám zděný RD, zateplený 8cm polystyrenu. Turbo kotel Vaillant 12kW.

Na začátku jsem měl problém, že regulace kotle byla osazena v obyváku, což je největší místnost s vekými okny. Když zasvítilo sluníčko, obyvák se nahřál a topení přestalo topit a v jiných místnostech byla zima. Stejný problém nastával večer, když jsem zadal snížení teploty z 22 na 20 stupňů. Než obyvák vychladnul, byla jinde zima. Tak jsem si řekl, že místo obyčejného prostorového termostatu dám ekvitermní regulaci + zkusím regulovat nezávisle každou místnost pomocí etathermu.

Na zkoušku jsem toto osadil do obyváku ( 5 radiátorů ) a jedné místnosti na spaní ( 1 radiátor ) + relé spínání kotle, aby si mohl každý radiátor sepnout kotel. Ekvitermní regulaci jsem posunul výš, abych měl tepelný nadvýkon a jednomu radiátoru v obyváku a radiátoru v ložnici jsem dal právo spínat kotel. Obyvák jedu přes den na 22 v noci na 20 stupňů, ložnice má přes den nastaveno 16 a na noc 18 stupňů. Mám však následující problémy :

1. útlumy - je to správná cesta ? Zdá se mi, že dotopení z 20 na 22 trvá strašně dlouho a nevím, zda co ušetřím útlumem zase neprojedu dotopením. Například hlavice na radiátoru ukazuje teplotu 22 ale digitální teploměr ukazuje uprostřed místnosti pouze 19.

2. k etathermu - v obyváku mám pět radiátorů. každý se otvírá a zavírá samostatně dle programu. Když začnu dotápět, některé jsou otevřené a některé zavřené a vlastně nedávám v daný okamžik maximální opný výkon místnosti. Například jeden radiátor mám zabudovaný v baru, ten velmi rychle prostor baru vyhřeje a zavře. Stejný problém je když povolím spínání kotle všem radiátorům. Každý se nahřejvá různě rychle a tudíž má každý jindy potřebu sepnout kotel a pak by byl kotel vlastně sepnutý pořád, ale hřál by mi pouze jeden radiátor.

3. Spotřeba - uvádí se, že individuální systém vyhřívání by měl něco ušetřit. Mě by stačilo mít spotřebu stejnou, ale spotřeba je rozhodně vyšší.

4. Rady - Jak máte řešené topení vy ? Co by jste doporučovali ?

Opravdu nevím, co dělám špatně. Možná jsem to všechno překombinoval. Prosím o rady a názory.

Díky

Alda

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.