Rubriky:
Dobrý den,chci se zeptat zde někoho zda má v provozu bojler s vestavěným tepelným čerpadlem,celkový dojem,efektivita,úspora apod.Na mysli mám bojlery coolwex,sunline acond,zajímá mě opravdový provoz,né prodejní informace,díky
To stou tvrdou vodou jsem nevěděl, já mám vodu z Přehrady tak snad měkkou, anodu jsem zanedbal až sundám a vypustím…
před 4 roky
U nás byla naměřena tvrdost vody 2,97 a 3,04 mmol. Takže anodu po roce kontroluji a po 2 letech měním. Nezbude z ní…
před 4 roky
Běžným řešením je magnesiová anoda, neboť je relativně levná a pokud voda není tvrdá, tak pár let vydrží. Prakticky…
před 4 roky
373 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, má někdo zkušenost s tímto bojlerem ARISTON Lydos Hybrid 100
https://www.gas.cz/ariston-lydos-hybrid-…
PN Petr Novák @petr.novak833Zamyslete se nad tím, odkud se bere ta slibovaná úspora. V létě je to skutečně úspora, ale v zimě funguje stejně jako obyčejný bojler, protože krade teplo topení
Dobrý den
Mám novostavbu rodinného domu, zastavěná plocha 160m2 (135m2 obytná). Tepelné ztráty domu do 6kW. Po celém domě mám podlahové topení. Pro podlahové topení bude použit obyčejný elektrokotel bosch tronic heat.
Pro ohřev TUV je plánován luft bojler od firmy Dimplex a to typ BWP 30HLW (pokud se podaří koupit nový starší typ) nebo novější typ DHW 300D+
Zapojení mám namyšlené přes izolované potrubí isovac. Délka potrubí by měla být do 10 metrů. Nasávat budu v letním období teplý vzduch z venku přes filtr a výdech ochlazeného vzduchu bude do obytných prostor. V zimě budu nasávat vzduch z půdních prostor, technické místnosti a koupelen přes rozbočovač (https://www.cb-vzduchotechnika.cz/rozdel… pro vzduchotechnické potrubí a výdech ochlazeného vzduchu bude komínkem nad střechu.
Neřeším v tomto případě návratnost, ale spíše účel použití. Ohřev vody v letních měsících by měl být jistě levnější + přidaná hodnota přirozené ochlazení místnosti. V zimě v tom žádný benefit nevidím.
Z čeho mám obavy:
V případě dokonale izolované budovy v zimě možný vznik podtlaku v místnostech. Průvan pod dveřmi atp.. Vymění ca 500m3/h při provozu, tak uvidíme, co to bude ve vzduchotěsné obálce dělat.
http://www.dimplex.de/media/Montageanwei…
JŽ Jiří Žádník @jiri.zadnikPořiďte si obyčejné tepelné čerpadlo a máte vyřešené topení, chlazení i ohřev TUV. Ekonomicky nesrovnatelné. Můžete začít třeba tady
https://www.dilynakotle.cz/mango-tepelne…
Chci jít stejným směrem, ještě ověřit třeba LG. Větrání obyčejné podtlakové. Bez rizika kondenzací vlhkosti v plášti budovy při případných stavebních chybách.
Je to jednoduché spotřeba el. energie pod 40%. Nesmíte ale v zimě nasávat vzduh z venku. Při -5C již je úspora nepatrná. V Zimě nasávám ze sklepa.
Je to jednoduché spotřeba el. energie pod 40%. Nesmíte ale v zimě nasávat vzduh z venku. Při -5C již je úspora nepatrná. V Zimě nasávám ze sklepa.
Taky bych se chtěl zeptat na zkušenosti s boilerem s TČ.
Můj současný stav je: rodina 3 dospělí + 2 děti, boiler Dražice OKC125, výměník boileru napojen na Atmos C25S, ale moc ho nepoužívám, provoz boileru na NT 1100 hodin ročně (D25d, Universal24, nainstaloval jsem si počítadlo motohodin na 2kW spirálu boileru).
Prostě mi pořád vychází šíleně dlouhá návratnost investice do boileru s TČ.
Petr Filipi
PF Petr Filipi @petr.filipiTaky mám na ohřev spotřebu 6-7kw ,
Dobrý den, též mám bojler Ariston a měl jsem ten samý problém se spouštěním ventilátoru. Jedno jsem čidlo vyměnil - cena cca 800 Kč (jde svépomocí po zaslání čidla). Po roce se závada opakovala, tak jsem si u výdechu vzduchu nainstaloval externí ventilátor ovládaný zásuvkou s externím teploměrem a bojler funguje zatím dále. Zjistil jsem ,že originální ventilátor se někdy spouští a někdy ne. Jedinou nevýhodou mé opravy je větší hlučnost externího ventilátoru.
Vlastnim deset let český boiler Acond je umístěný v komoře a nasává vzduch ve sklepě a studený jde ven zdí domku. Hlučí minimálně, asi jako slabší digestoř. Jelikož je v komoře neni v obytných místnostech slyšet. Tím, že nasáva z nějaké místnosti může pak pracovat po celý rok i při mrazech třeba více jak dvacet stupňů.
VŠ Václav Štros @vaclav.stros298Bych řek o***ávka vlastního myšlení.
Zajímalo by mě:
1. jestli někdo má vývod se studeným vzduchem veden skrze zed ven? Tedy studený vzduch nebude vevnitř...
2. a zda je Bojler s TĆ uvnitř hlučný?
díky za inf..Jana
JM Jana Maliariková @jana.maliarikovaDobrý den,
bojler máme umístěn v koupelně v poschodí - nasává vzduch z objemné půdy - vývod s ochlazeným vzduchem mám vyveden ventilačním komínkem nad střechu.
Každý bojler s TČ bude trochu hlučný - náš Feinwerk má zvuk asi jako pračka během praní (ne ždímání), ale protože má svůj časovač, je aktivní
pouze v době nízkého el. tarifu 12-18hod., kdy je na půdě zároveň nejvyšší teplota. Takže tou dobou nikomu hlučnost nevadí.
Mám byt a uvažuji o tom,ted v létě by to mohlo fungovat jako klimatizace, v zimě odběr vzduchu ze sklepa, výfuk ven, hlavně en letní provoz bude výhodný, 110 litrový ariston nuos pohodově musí stačit.
BS Bohdan Sima @bohdan.simaa kde v tom sklepe vezmete tolik vzduchu?
Jsem nadšenej z našeho bojleru:
přijeli jsme včera po 2 týdnech nepřítomnosti:
na půdě, odkud se nasává vzduch, bylo +39,
voda v bojleru +28,
studená voda na přívodu do bojleru +14.
250 litrů nahřátejch na +50 za
2 hodiny, spotřeba 1,7kWh.
Spokojenost.
JS Jaroslav Suchánek @jaroslav.suchanekv létě funguje všechno
Dobrý den, také nechci zakládat nové téma. chtěl bych poprosit jaký bojler s TČ o objemu cca 200 litrů by jste mi doporučili? Nejde mi až tak o cenu bojleru jako o kvalitu. Popravdě se ani příliš nevyznám ve značkách. Znám jen Ariston, sunline nebo ferroli. Ale absolutně nerozeznám, které značce dát přednost. Byl by někdo tak hodný a dal typy na opravdu dobré a kvalitní bojlery? Děkuji za odpověď všem!
MM Marek Marek @marek.marek082Taky uvažuju o koupi podobného zařízení, ale na vaši otázku není snadná odpověď:
čínské modely jsou poměrně levné, ale kdoví jak se servisem? Jedině snad ten Ariston, má tady zastoupení, Sunline mi připadá jako "one-man-show".
Acond se prý už nedováží.
Malé modely vyrábí i tuzemská firma Dražice.
Pak jsou ty skandinávské modely, ty budou jistě velmi spolehlivé a hlavně ůčinné, ale je o to, jestli se cenově vůbec vyplatí, a jaká je jejich návratnost vzledem k životnosti. Jak ohříváte vodu doposud?
Dobrý den nechci zakládat nové téma mám bojler s tepelným čerpadlem Ariston Nuos 100, Ohřívám vodu jen TČ, je nutné v tomto případě kontrolovat a měnit magneziovou anodu co dva roky. Nebo se anoda spotřebovává jen u elektrického ohřevu spirálou. Děkuji za info
zdravím v tomto vláknu. zajímá mě jestli zde někdo má aktuálnější zkušenosti s bolerem s tepelným čerpadlem jak to řeší s nasáváním vzduchu a vypouštěním.... konkrétně by mohlo mluvit o ACOND TUV 250.
trochu k číslům momentálně nahříváme atmo-kotlem se stálým plamenem cca 2M3 plynu/den (cca 32,-) za den tedy 21KWH účinnost kotle je 85% tedy 17,85 kwh využiji pro nahřívání. Výkon ACOND 250 má 2,6KW tedy 17,85/2,6 = cca 7hodin nahřívání denně!!!!!!!! spotřeba vzduchu je 450M3/h tedy představa výrobců je že mě vytáhne denně kotel z baráku 3150M3 vzduchu? to je desetinásobek jednoho patra baráku.... a to musí mýt vzduch 20°C aby byla cop .... nevím kde dělám chybu ale.... jediný co jsem slyšel že stálý plamen spotřebuje denně až 1M3 což se mi zdá přehnaný.
jak to tedy řešíte?
LH Lukáš Hakl @lukas.haklPřečtěte si moje příspěvky věnované bojleru s TČ. Nasáváme z půdy a vyfukujeme komínkem mimo dům.
Napadá mne možnost nasávat někde v půdním prostoru a vyfukovat tamtéž, nebo ven. Instalovali jsme takto na půdě v bungalovu a zákazník spokojen. V létě se půda tolik nepřehřívá jelikož vyfukuje studené ven a v zimě je tam tepleji než venku takže také přínos.
RS Richard Svoboda @richard.svobodaDobrý den,
dalo by se nějak reálně vyčíslit teplota v půdním prostoru, pokud je venku třeba -10°C?
Dobrý den,
začal jsem se zajímat i o tuto problematiku a vzhledem k tomu, že jsem naprostý amatér, tak mi není jasná jedna věc. Jak funguje TČ mi ještě jasné je, ale odkud bere ten vzduch pro ohřev? Co jsem si pročítal toto téma, tak pokud by si ho bral z místností, tak je přeci úplně jedno, s jakým COP dané čerpadlo pracuje, protože když ho odebere místnosti, tak nějaké jiné zařízení (topení) ho tam zase musí vrátit. Tedy nula od nuly projde. Děkuji za vysvětlení.
BZ Bořivoj Zmatený @borivoj.zmatenyVzduch nasává z venku nebo zevnitř.Odtud taky bere tu energii.Průtok vzduch
takovým ohřevem je velký, podívejte se na konkrétní údaje výrobce.
Co si pánové myslíte o materiálu nádrže bojleru?
Nerez nebo smalt?
Co je náchylnější na tvorbu vodního kamene? U nás (rozhraní Podještědí a Čs. ráje) je poměrně tvrdá voda. Jak se projevuje opotřebení topné tyče vlivem tvrdé vody? Za jak dlouho se musí vyměňovat? Nemám s bojlery obecně vůbec zkušenosti.
Zde diskutovaný bojler s TČ Ariston Nuos má údajně magnesiovou anodu, která je velmi odolná. Není to jenom reklamní trik? Díky za názory.
JS Jaroslav Suchánek @jaroslav.suchanekČistil jsem bojler na TUV Quantum cca 76 l. Anodová tyč už byla rozežraná (výměna) a na dne zásobníku se nacházelo asi kilo nebo 1,5 kg inkrustací vodního kamene. Vše po deseti letech provozu při normální vodě z vodovodního řadu.
Zdravím,ješte mě napadlo,vstupní sání vzduchu bojleru připojit do výstupu z rekuperace za ventilátor,pokud se potká provoz obou systémů bojler si vždy v zimě vezme na výstupu odpadní teplý vzduch oproti exteriéru a za ventilátorem nebude nijak ovlivnovat tlak v potrubí,přebytek odpadního vzduchu z rekuperace stejně odejde ven,pokud rekuperace zrovna neběží,natáhne si vzduch z venku.Celkově i ve vyšších mrazech zase nějaké zisky budou a stálo by mě to pár metrů potrubí a jedno téčko pro připojení navíc.Děkuji za reakce
PL Petr Limberg @petr.limbergPokud máte kvalizní rekuperaci s účinností okolo 90% budete mít na výstupu již jen těch zbylých 10%, tedy jen o malinko víc než je teplota venkovní. Obával bych se, že takto malý rozdíl se ztratí v delším přívodním potrubí.
Je tu prosím někde pan Šalý ? Potřebuji vědět Váš názor na tento krám : http://www.gas.cz/product/ariston-nuos-1…
Mě zajímá zapojení s přívodem i odvodem ven. Děkuji.
S pozdravem Laďa
Mít bojler s TČ mě taky láká.
Ale chtěl bych to využívat hlavně mimo topnou sezonu, aby v topné sezoně zbytečně neprochlazoval barák. Vyplatí se to při takovém provozu?
Vedle kotelny mám skladiště, kde krom jiného mám větší množství potravin a zásoby z našich nakřečkovaných víkendových nájezdů do hyper/supermarketů, a asi 50 lahví červeného vína. Ochlazovat tuto prostoru by nebylo tedy zrovna na škodu, spíše naopak.
PL Petr Lukáš @petr.lukas743Mimo topnou sezonu? Záleží čím topíte, pokud něčím levným můžete i v topnou sezonu. Dům vám to ochladí o cca 6kW denně =2kg dřeva. Pokud přes bojler budete i větrat(výfuk ven) nemusíte větrat okny. Teplo zustane v bojleru.
Chlapi já ten bojler Ariston Nuos mám půl roku, je dobrej i když nějaké mouchy má také. Mám ho v koupelně, napojen na vzduch z komory spojené s obyvákem a přes zeď mi fouká ten ochlazený vzduch na chodbu. V létě to je velice příjemné ochlazuje barák vzduch na výstupu je ochlazen o 10°C. Na jaře a na podzim to ochlazení je v domě docela znát. V zimě to nebude problém dotopím dřevem 2kg dřeva navíc denně. Chtělo by to na to jarní a pozimní ohřívání vody mít výfuk vzduchu někam mimo obytnou část domu. V přízemí tu možnost nemám v patře by to nebyl problém. Mám tam douprůduchový komín i nasávání by šlo vzít s půdičky (teplejší vzduch). Ještě trošku vadí hluk, ten je jako ventilátor počítače, při zavření dveří do obyváku nebo puštěné televizi to nevadí vůbec.
TT Tomáš Tomáš @tomas.tomas721Díky za reakci, jaký model Ariston máte?
Jak se projevují zmiňované mouchy?
Podle katalogu na webu dovozce se mi zdá, že ty menší modely 80, 10 a 120 l nemají samostatné roury na přívod a odchod vzduchu, ale možná se mýlím.
S výfukem nemám problém, chci jej (asi přes nějakou zpětnou klapku) pouštět do stoupačky odvětráávní kanalizace přímoi nad střechu domu.
Jak se výše hladiny hluku projevuje přímo během pobytu v koupelně?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Chlapi já ten bojler Ariston Nuos mám půl roku, je dobrej i když nějaké mouchy má také. Mám ho v koupelně, napojen na vzduch z komory spojené s obyvákem a přes zeď mi fouká ten ochlazený vzduch na chodbu. V létě to je velice příjemné ochlazuje barák vzduch na výstupu je ochlazen o 10°C. Na jaře a na podzim to ochlazení je v domě docela znát. V zimě to nebude problém dotopím dřevem 2kg dřeva navíc denně. Chtělo by to na to jarní a pozimní ohřívání vody mít výfuk vzduchu někam mimo obytnou část domu. V přízemí tu možnost nemám v patře by to nebyl problém. Mám tam douprůduchový komín i nasávání by šlo vzít s půdičky (teplejší vzduch). Ještě trošku vadí hluk, ten je jako ventilátor počítače, při zavření dveří do obyváku nebo puštěné televizi to nevadí vůbec.
Dobrý den. Zajímal by mě názor na tento ohřívač s vestavěným TČ. Odkaz : http://www.gas.cz/product/ariston-nuos-1… Děkuji.
S pozdravem Laďa
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskvataky jsem na tyhle modely koukal, ale spíš mě zaujaly ty větší, 200 a 250 l, mají lépe vyřešeno nasávání trubkama.
Ale na Livingu někdo upozorňoval, že značka Ariston není příliš spolehlivá, prý je alias Indesitu.
Dobrý den
Jakou sazbu el.energie lze získat při instalaci tohoto bojleru s integr. tepelným čerpadlem ?? V případě, že má uživatel před instalací základní sazbu D02d ??
RS Richard Svoboda @richard.svobodaNejsem na tuto otázku odborník, ale asi bude asi záležet na tom, jakou máte celkovou spotřebu v době NT. Ona totiž sazba se dvěmi tarify není zadarmo a cena VT je vyšší než u D02. Je tedy možné si spočítat při jakém odběru je který tarif výhodnější. Uživatelé jsou zvyklí, že vše je dané a koupí elektrického bojleru opravdu moc možností nemají. Nové technologie jsou ale daleko flexibilnější, nabízí se různé možnosti a vyplatí se o nich vědět a přemýšlet, proto uvedu tři příklady.
Uživatel A u jednotky ThermBoil si například zvolí výrobcem doporučenou velikost nádrže - tedy menší a využije toho, že vodu může ohřívat průběžně. Má tedy nižší pořizovací náklady ale proti tomu vyšší cenu za energii. K pokrytí večerní odběrové špičky nebude schopen využít solární záření a je na zváženou použít variantu I bez termodynamického panelu. Přesto proti klasickému ohřevu elektřinou zapaltí díky nízké spotřebě mnohem méně.
Uživatel B si pořídí ThermBoil větší (s vědomím větších ztrát) s EnergyPanelem na slunci a bude chod stroje přizpůsobovat buď tarifu NT, nebo obzvláště v létě době s možným využitím solárního záření. Špičkový odběr v domácnostech bývá večer, ohřev ale odloží na denní dobu, kdy výkon bude díky slunci vyšší. Naopak uživatel s panelem v interiéru bude mít možná výhodnější přizpůsobit se NT.
Uživatel C zvolí jednotku ThermBoil DUO a ta mu v době slunečního záření připraví zásobu teplé vody pomocí solárního okruhu. Teprve až když tuto zásobu za špatného počasí odčerpá, ohřívá vodu jako dříve zmíněný uživatel A, ale již jen po zhruba 40% doby celého roku. Jeho spotřeba elektřiny bude možná tak malá, že se dvoutarifní sazba ani nemusí vyplatit.
Dalo by se vymyslet asi i další příklady, ale to hlavní, jakým způsobem uvažovat, je zde snad uvedeno a někdo možná připojí svůj jiný model. Z uvedeného vyplývá, že ani levnější sazba NT nemusí být vždy výhodná a je dobré zvážit celkovou spotřebu všech spotřebičů v kontextu hodin. Detaily k výše uvedeným zařízením můžete prostudovat na http://jaromir-bednar.webnode.cz/produkt…
Studuju nabídky těchto systémů na webu a připadá mi, že je to pořád jeden a ten samý model - Acond, Coolwex i Sunline.
Liší se jen cenou, ale parametry i vzhled jsou prakticky stejné.
Na nejlevnější model jsem narazil tady:
http://kolektory.blog.cz/1005/revolucni-…
Snad jen Dimplex se liší (údajně se jedná o německý produkt), ale cena nejlevnějšího modelu s nádrží 200l (bez výměníku) přesahuje 50000 (bez DPH). O značce Stiebel-Eltron ani nemluvě.
Spodní teplotní limit je u Dimplexu +8 st.C. V návodu se píše, že se při zjištění nižší teploty kompresor automaticky vypíná.
Tak dost dobře nechápu, jak to, že se u těch levnějších mašin Coolwex a Acond uvádí spodní rozsah 0 st.
Pane Šerý, má ten váš bojler nějaký takový režim odpojení?
JS Jaroslav Suchánek @jaroslav.suchanekNevím,jestli má nějaký režim odpojení,ale vím,že dnes mám v garáži 6 st a běží bez problémů,0 jsem v garáži nikdy neměl,nejméně 4st.. Otázka je jestli ten boiler co má minimální teplotu 8 st má režim odtávání a jaké má chladivo.
Na co mám dát pozor? Na tu spodní nebo hodní hodnotu? Je mi jasné, že to v mrazech nepojede. Ale protože máme černou střešní krytinu, myslím, že to bude fungovat hned při teplotách nad nulou.
V parných letních dnech bude přes poledne pod samotným hřebenem střechy jistě kolem 50 stupňů, ale odsávání by bylo umístěno níž, myslím, že při obrovském objemu odvětrávané půdy tam bude max. kolem těch 40-45.
>>Pozor u té půdy,provozní teplota je od 0 st do 43 st >>nasávaného vzduchu.
Dobry den pane Sery,montáž bojleru s čerpadlem byla svépomoci nebo firmou,pokud máte nějaký odkaz na firmu,prosím pošlšte mi jej na email petr.limberg at seznam.cz,díky
PL Petr Limberg @petr.limbergBoiler jsem si nainstaloval sám. Nic na tom není,připojuje se jako klasický boiler, elektrické připojení je zásuvka 220. A je třeba koupit potrubí na vzduchotechniku,pokud chcete brát vzduch odjinud ,než z mísnosti ve které stojí. Ještě je potřeba mít poblíž odpad na zkondenzovanou vodu. Boiler je od Acondu,zkuste tam zavolat,oni vám řeknou kdo pro ně dělá vám poblíž.
jen info 50 na bojleru je ideální teplota pro množení legionely.
JŠ Jan Šnajdr @jan.snajdrTo sice ano ,ale boiler se jednou týdně nahřává na 70 st právě kvůli tomu
Tak se můžu podělit se zkušenostmi.Před měsícem jsem nainstaloval do sklepa boiler s Tč od Acondu TUV 200(starší typ.teď dělají TUV 190).Před ním jsem měl Dražice 200 11 let,a poslední léta jsem měl spotřebu za teplou vodu 12-15 kw/h denně. Teď mám spotřebu mezi 3,5 až 4 kw/h( jsme 4).Boiler mám ve sklepě a vzduch si bere z garáže a částečně z prádelny. Měřil jsem jeho maximální odběr a ten byl 555 w!!. Vodu ohřívám na 50 st,a jelikož mám tarif na Tč,kterým topím,tak mám nastavený spínání od 13 do 4 hod ráno.Měl jsem strach aby moc neochlazoval garáž,ale nijak zvlášt to nepozoruji,naopak ji vysušuje což je plus. Hlukově se to blíží ke staršímu mrazáku,který mi stojí vedle.Zatím maximální spokojenost.
PS Petr Sery @petr.seryKolik to stálo Kč?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.