Cyklovani kotle?Vazeni diskutujici, procetl jsem snad vsechny prispevky v tematech teto diskuse, ktere se tykaly ekvitermni regulace, ale porad jsem jeste nenasel odpovedi na nektere sve problemy ohledne regulace meho kotle a topeni.
Mame prizemni bungalov, zdivo P+D 44 Keratherm, bez vnejsiho zatepleni, zastavena plocha cca 160m2, castecne podsklepeny, topeni vylucne podlahove a to v celem dome (cca 155m2 prizemi a 45m2 suteren). Tepelna ztrata je asi 10kW.
Kotel je Therm 17 KDZ 5 (kondenzacni 17kW se zasobnikem TV, plynule modulovatelny vykon od cca 3,3 kW), regulator Honeywell CR04. Rozdelovace podlahovky nemaji zadnou regulaci, jen ventily jednotlivych okruhu s prutokomery (10 okruhu prizemi a 6 okruhu suteren)
Momentalne se snazim odladit ekvitermni regulaci kotle s vlivem prostoroveho cidla.
Dospel jsem zatim do stadia, kdy temer odpovida pozadovana (20 stupnu) a skutecna teplota (cca 20-21 stupnu).
Nepouzivam zatim topeni v suterenu (asi 45 m2) a nektere mistnosti v prizemi mam "priskrcene" (nebydlime jeste "naplno").
A ted muj problem: zatim mi nejvic vyhovuji ekvitermni krivky 0,5-0,6 a kotel bezi zrejme na minimalni vykon vzdy po dlouhou dobu. Ze je to minimalni vykon jen predpokladam, protoze kotel hori, regulator mi ukazuje "plaminek", ale vykon horaku hlasi 0% - bezne pri ohrevu TV ukazuje od 0 do 99%). Teplota vody z kotle je kolem 33 stupnu. Jenze bych potreboval jit o nejaky stupen niz - kdyz jinak nastavim ekv. krivku a zmenim o jeden dva stupne teplotu mistnosti, regulator mi napise, ze pozadovana teplota vody je 28-30 stupnu. Ale v ten moment kotel zacne topit zhruba jen na 7 minut a dalsich 7 minut stoji.
Je tohle kvuli tomu, ze jsem jiz pod hranici minimalniho vykonu kotle?
Mam za to, ze tohle cyklovani je nezadouci jev, pokud se nepletu? Ale zarazi me, ze kotel ma moznost nastavit casove omezeni zpetneho zapaleni ("anticyklacni cas") jen v rozsahu 0-10minut!
Nevite, jak tohle obejit? Nebo se nemam obavat casteho zapalovani kotle? Co se potom bude dit pri teplejsim pocasi?
Vim, ze tu driv probehlo nekolik diskusi na tema ekviterm ano/ne...ja mam takovy pocit, ze v mem pripade spis ekviterm ano :)
A jeste jedna vec: kdysi tu nejaky pan docela zasvecene psal o kotlech Therm. Navod k tomu kotli je mozna az moc strucny a treba tam vubec neni popsano, jak se meni dobeh cerpadla (0-10minut) a nebo anticyklacni cas. Nevite nekdo, kde sehnat servisni manual? Pan z Thermony, se kterym jsem se bavil telefonicky, mi rekl, ze by mi k nicemu nebyl - to vicemene souhlasim, ale aspon tyhle dve veci by mozna bylo uzitecne umet nastavit.
Jsem z toho naseho topeni celkem nestastny, firma co to delala, se ukazala byt prinejmensim "podivna". Projekt nemam, ten mi nedali, servisni technik mi kotel uz dvakrat meril, ale treba o
regulatoru Honeywell nevedel nic (mam si pry precist manual, on to vsechno pry nemuze znat :-) A manual je mimochodem take celkem strucny a uzivatelsky dost neprivetivy - a to si jeste myslim, ze jsem presto vetsinu veci celkem pochopil :-)) No a ted mi pan z Thermony tvrdil, ze jedno cerpadlo (v kotli) je na tak velkou podlahovku nejspis ndoestatecne :-(
A pak se jako laici sverte do sparu tzv. odbornych firem.
Predem diky za vase nazory a rady.