Solár- pár potřehů z provozu

Solár- pár potřehů z provozu

Tak mám za sebou rok 2010 ostrého provozu solár panelů. Píšu pár postřehů.

Dům přízemní, plynosilikát (110m byt a garáž 50m). Vytápění noční proud akumulace.

Solár: od Regulus 6 panelů, orientace JJZ, 223m n.m., Pr. západ, přímé slunce bez stínění.
Ořívám boiler 180l, aku nádrž 3,8m3.

Za rok 2010 to běželo 1482 hodin, nevím jak přesný je výpočet ale počítadlo píše 4888 KW. (přiložena tabulka denní výpis)

Zacelý rok jsem za veškerý provoz domu zaplatil 35 500Kč (od 9/2009 do 9/2010). Sazba 35D akumulace. (žádný plyn, krb)

Mám po většinu jara, léta, podzimu vodu na koupání, v jarních a podzimních měsících to asi tak z 40-60% stačí i na topení. Což v reálu znamená že elektriku jsem vypnul koncem března a až na pár dní (cca. 10) zase zapnul koncem září. Letos slunilo i říjen-listopad tak to bylo příjemné.

Boiler byl vždy vyhřát v rozmezí na 50-80, v aku nádrži voda kolísala od 40-85 stupňů. Podle ročního období a nastavení koncové teploty pro přepnutí kam má jít teplo. To znamená že když vím že na koupání stačí telota v boileru 55 tak tam nebudu cpát 60, protože to oto více to nahřeje aku nádrž. Mám odpozorováno že čím nižší teplota v nadrži tím větší denní výkon.
Zcela určitě se vyplatí kvalitní řídcí jednotka a průběžné nastavování přepínacích teplot. Prostě v průběhu roku měnit priority.
Předpokládám že tak 80% tepla jsem využil, zbytek se vyplácal přes léto v koupelně kde jsem chladil nádrž.

Závěry si může každý udělat sám, já píšu jen to jsem zatím odpozoroval.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

42 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.