Termostatické ventily a termostatické hlavice, koupelnový "žebřík", ekvitermní regulace

Reklama
PH Petr Holub @petr.holub450 před 13 roky03.01.2011 01:26:00
Termostatické ventily a termostatické hlavice, koupelnový "žebřík", ekvitermní regulace

Dobrý den,
1)našel by se zde prosím nějaký dobrý rádce, který mi osvětlí, jak má být nastavena stupnice na radiátorovém termostatickém ventilu před nasazením termostatické hlavice na něj ? Dělal jsem v domě kompletně nové rozvody a všimnul jsem si po odchodu topenářské firmy, že některé radiátory topí méně i při nastavení stejné hodnoty na hlavici (a při dosažení stejné teploty v místnostech). Namátkově jsem asi tři hlavice sundal. Vím, že na ventilu se nastavuje průtok. Je tam stupnice od 1 do 7 a písmeno N. Zmátlo mne, že na některých radiátorech mám nastaveno většinou číslo 6 a někde to bylo na písmenu N. Neexistuje nějaká přehledná tabulka, ve které bych si vyhledal například dle rozměrů těles, jaké číslo na ventilu nastavit, než nasadím hlavici ? Těch faktorů je ale asi více, než pouhý rozměr tělesa, nemílím-li se. 2) Další záhada pro mne je žebříkové těleso v koupelně. Poslední vodorovná trubka (nejhornější) je stále chladná, ať odvzdušňuji, jak chci. Je pravdou, že při odvzdušňování teče voda stálým pramínkem a je přerušena cca každé 3 sekundy "mini" vzduchovým plivancem. Znamená to, že bych měl tímto stylem odpustit vodu, dokud nepřestane toto občasné prsknutí vzduchu? Podotýkám, že nedávno netopily 3 horní trubky, nyní již jen tato jedna. 3) Taktéž mi firma nainsalovala ekvitermní regulaci. Primární zdroj tepla je kotel na dřevoplyn + akumulační nádrž a sekundární zdroj zemní plyn. Nyní topíme pouze záložním zdrojem. Je pro mne záhada, že i když mám na regulaci spodní teplotu nastavenou na 30 stupňů tak jsou radiátory v době, kdy pokojový termostat nepožaduje teplo, skoro chladné. Je možné, že je to tím, že čidlo na výstupu je umístěno ve sklepě, kde ještě těch 30 stupňů trubka má a u koncových radiátorů už ne? Díky čerpadlu by ale toto snad nastat nemělo......V tom případě to ale pro mne ztrácí logiku spodní úrovně teploty vody v celém oběhu, tak aby topení bylo efektní a hospodárné. Bude se toto chovat jinak (správně), až přejdu na topení dřevem ? ? Děkuji moc za Vaše rady. Petr Holub

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.