kotle na plyn a na tuhá paliva na společném okruhu

Reklama
kotle na plyn a na tuhá paliva na společném okruhu

Zdravím ve spolek,
budu v domě zavádět ústřední topení, kde budou 2 kotle, plynovej a na tuhá paliva,oba o výkonu cca 15kW. Potřebuju se zeptat, jak je zapojit, plynový kotel bude muset mít uzavřený okruh, u TP by to mělo jít asi vyřešit taky, jen budu muset přidat jeden radiátor s ventilátorem na případné dochlazení pro případ (asi častého) přetopení, aby mi to pokaždé nevyházelo vodu.
Napadají mě 3 možnosti:

1) paralelně, kdy bude průtok jedním nebo druhým kotlem, případně oběma současně. Kotel, který poběží bude připnut do okruhu solenoidem na teplé straně, studená bude připojena trvale, každý kotel bude muset mít vlastní oběhové čerpadlo.

2) sériové, studená voda půjde nejprve do kotle na TP, aby se minimalizovaly ztráty únikem tepla komínem, když se v něm zrovna nebude topit. Následně z tohoto kotle by šla trubka do kotle na plyn, který by jeho elektronika zákonitě po překročení teploty vstupní vody odstavila. Oběhové čerpadlo by po drobné úpravě plynového kotle fungovalo jako společné.

3) kotel na TP by byl "dodatečně" zavěšen na jinak samostatný okruh s plynovým kotlem přes vyměník voda/voda (opět na studené straně). Hlavní okruh s plynovým kotlem by byl uzavřený, čerpadlo v plynovém kotli by, stejně jako v předchozím případě, bylo možno sepnout externě z kotle na TP.
Okruh TP by byl jen krátký, otevřený s expanzkou a nejspíš samotížný.

Jsem domácí kutil bez větší praxe s topenářstvím, tak prosím o zkritizování, doplnění, doporučení, vyloučení nebo jiné nápady. Děkuji. :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.