jak optimálně tlumit hydraulický ráz v potrubí pitné vody?Dobrý den,
před časem jsem zde konzultoval "prosakování" pojistného ventilu při tlaku ve vodovodním řádu 5b. Než jsem se dostal k realizaci "protiopatření" - zařadit redukční ventil na vstupu vovovodu do domu- projevila se další závada možná způsobená tím zvýšeným tlakem ve spojitosti s možnými tlakovými rázy při zavírání pákovek či el. ventilů (pračka, myčka): po cca 9 letech provozu s domácí vodárnou (max 3b) a následně cca 2 roky po přepojení na veřejný vovovod (5b "nominálně", ale cestuje to při chvilce sledování až k 6b...) se jakoby roztrhl pákový kulový kohout 1/2" = uzávěr studené vody do větve do příslušenství bytu. To roztržení spočívá ve vytvoření cca 0,2mm škvíry mezi dvěma částmi, ze kterých je ten naprosto běžný ventil sestaven a tedy zničeho nic začala z něj radiálně po obvodu prýštit voda... Podařilo se mi jej zavřít, tak že nyní vodu roní jen po občasných kapičkách...
Tato nečekaná příhoda pouze urychlí dokončení rekonstrukce rozvodů vody v domě, přecházím z Fe Zn trubek na Cu a s tím je spojeno několik otázek:
1. Je toto mimořádná událost nebo toto lze od těchto kulových kohoutů občas čekat? (netuším, zda-li jsou ty poloviny do sebe sešroubované nebo slisované..., ale měly by být stavěné na 10b? Žádné vnímatelné rázy v potrubí neregistruji, doby, když zadrnčel manometr u vodárny při zastavení, (asi zpětná klapka), jsou léta pryč...
2. K redukčnímu ventilu (z těch 5 na cca 3b) patří, dle dostupných schemat, zařadit jak malá expanze, tak ještě tlumič hydraulických rázů. Je to nutné?
3. nebylo by výhodnější jak cenově tak funkčně umístit do rozvodu raději 2 - 3 tlumiče rázů (jeden hned za redukční ventil, další co nejblíže zdrojům rázů tedy na konce větví , někde před koupelnami, kuchyní... než jednu expanzku u redukčního ventilu...?
4. Jak velká ta expanzka by stačila, jak ji, případně ty tlumiče rázů (pokud to jde) natlakovat pro ty 3b v rozvodu ?
Děkuji za informace.