Akumulační nádrž pro několik dníŘeším problém s vytápěním starého domu. Situace je následující - plocha cca 210 m2, starý nezateplený dům. Vytápění kotlem Atmos C30 plus radiátory - v pohodě vytopí i při mrazech. Dostatek palivového dřeva na mnoho let dopředu.
Problém je v tom, že v topné soustavě není žádná akumulační nádrž a tudíž je potřeba do kotle stále přikládat :-)
Rád bych "nějakým" způsobem docílil stavu, že budu topit jeden nebo dva dny "nonstop" pro nabití nějaké akumulační jednotky a ta bude poté schopna topit dalších 5 dní sama.
Rád bych Vás požádal o radu, o čem vlastně uvažovat, aby to takto fungovalo.
Má představa je zatím taková, že je nutné použít docela dost objemnou akumulační nádrž a tu natopit. Objem jsem nějakými nepřesnými propočty dostal jak na cisternu z náklaďáku, pro efektivní natopení bych musel mít mnohem výkonnější kotel...
Objem AN by šel zmenšit (3x, možná i více?) použitím PCM v akumulační nádrži - ideální se mi zatím jeví koncept německé firmy Rubitherm s plochými kovovými deskami (uvnitř PCM v tenké vrstvě) naskládanými jedna vedle druhé na výšku uvnitř AN.
Problém s potřebou většího kotle zůstává (?).
Trochu mám strach, aby cena obrovské nádrže, či menší s PCM a nového velkého kotle v součtu nebyla taková, že by se vyplatilo mít na zimu kotelníka...
Nevím, kterým směrem se vrhnout a zjišťovat další info, mnoho lidí na fóru bude mít jistě zkušenosti, jak nejlépe řešit takový problém...