Akumulační nádrž pro několik dní

Akumulační nádrž pro několik dní

Řeším problém s vytápěním starého domu. Situace je následující - plocha cca 210 m2, starý nezateplený dům. Vytápění kotlem Atmos C30 plus radiátory - v pohodě vytopí i při mrazech. Dostatek palivového dřeva na mnoho let dopředu.
Problém je v tom, že v topné soustavě není žádná akumulační nádrž a tudíž je potřeba do kotle stále přikládat :-)
Rád bych "nějakým" způsobem docílil stavu, že budu topit jeden nebo dva dny "nonstop" pro nabití nějaké akumulační jednotky a ta bude poté schopna topit dalších 5 dní sama.
Rád bych Vás požádal o radu, o čem vlastně uvažovat, aby to takto fungovalo.
Má představa je zatím taková, že je nutné použít docela dost objemnou akumulační nádrž a tu natopit. Objem jsem nějakými nepřesnými propočty dostal jak na cisternu z náklaďáku, pro efektivní natopení bych musel mít mnohem výkonnější kotel...
Objem AN by šel zmenšit (3x, možná i více?) použitím PCM v akumulační nádrži - ideální se mi zatím jeví koncept německé firmy Rubitherm s plochými kovovými deskami (uvnitř PCM v tenké vrstvě) naskládanými jedna vedle druhé na výšku uvnitř AN.
Problém s potřebou většího kotle zůstává (?).
Trochu mám strach, aby cena obrovské nádrže, či menší s PCM a nového velkého kotle v součtu nebyla taková, že by se vyplatilo mít na zimu kotelníka...

Nevím, kterým směrem se vrhnout a zjišťovat další info, mnoho lidí na fóru bude mít jistě zkušenosti, jak nejlépe řešit takový problém...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.