Jak u TČ dosahuje ekvitermní regulace výstupní teplotu vodyDobrý den,
vím, že COP TČ je závislý na výstupní teplotě topné vody. Je tedy vhodné ji doporučovanou ekvitermní regulací držet co nejníže, i když mám za to, že řídící veličinou není vstupní teplota do TO, ale naopak teplota vratky z TO. Když neuvažuji invertor!!! a AKU nádobu se směšovacím ventilem, tak mi jako jediný regulovatelný prvek vychází zapínání a vypínání (časté) kompresoru TČ tak, aby se teplota v místnostech pohybovala dle požadavku uživatele nemovitosti. To ovšem nemůže reagovat na tepelné zisky (ostatní spotřebiče, oslunění, vítr apod.) a asi půjdou velmi těžce realizovat poklesy na útlumovou teplotu a hlavně návraty na teplotu komfortní. Pokud tedy systém doplním o pokojový termostat, tak zaktivuji případné zisky a nastavím programové útlumy. Vypínání TČ budu moci regulovat přes minimální dobu běhu kompresoru a v závislosti na nastavené hysterezi vnitřní teploty (0,5°C). Kde se mi pak projeví to ekvitermní řízení? Adaptací topné křivky, která se mi průběžně přenastaví dle venkovní teploty v závislosti na teplotě referenční místnosti tak, že bude požadována stále nižší teplota vratné vody z TO (která při běhu kompresoru naopak neustále stoupá), až dojde k vypnutí kompresoru? Nezvládl by toto úplně stejně pouze vnitřní termostat? Vždyť stejně nedojde k vypnutí kompresoru dříve, než je překročena nastavená vnitřní teplota o nastavenou hysterezi. Babo raď, tedy prosím raďte všichni, kdož můžete, chcete a máte k tomu co říci!