Jak u TČ dosahuje ekvitermní regulace výstupní teplotu vody

Jak u TČ dosahuje ekvitermní regulace výstupní teplotu vody

Dobrý den,
vím, že COP TČ je závislý na výstupní teplotě topné vody. Je tedy vhodné ji doporučovanou ekvitermní regulací držet co nejníže, i když mám za to, že řídící veličinou není vstupní teplota do TO, ale naopak teplota vratky z TO. Když neuvažuji invertor!!! a AKU nádobu se směšovacím ventilem, tak mi jako jediný regulovatelný prvek vychází zapínání a vypínání (časté) kompresoru TČ tak, aby se teplota v místnostech pohybovala dle požadavku uživatele nemovitosti. To ovšem nemůže reagovat na tepelné zisky (ostatní spotřebiče, oslunění, vítr apod.) a asi půjdou velmi těžce realizovat poklesy na útlumovou teplotu a hlavně návraty na teplotu komfortní. Pokud tedy systém doplním o pokojový termostat, tak zaktivuji případné zisky a nastavím programové útlumy. Vypínání TČ budu moci regulovat přes minimální dobu běhu kompresoru a v závislosti na nastavené hysterezi vnitřní teploty (0,5°C). Kde se mi pak projeví to ekvitermní řízení? Adaptací topné křivky, která se mi průběžně přenastaví dle venkovní teploty v závislosti na teplotě referenční místnosti tak, že bude požadována stále nižší teplota vratné vody z TO (která při běhu kompresoru naopak neustále stoupá), až dojde k vypnutí kompresoru? Nezvládl by toto úplně stejně pouze vnitřní termostat? Vždyť stejně nedojde k vypnutí kompresoru dříve, než je překročena nastavená vnitřní teplota o nastavenou hysterezi. Babo raď, tedy prosím raďte všichni, kdož můžete, chcete a máte k tomu co říci!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

46 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.