TZB-info - Výpočet tepelné ztráty…
Tepelná ztráta potrubí kruhového průřezu je způsobena vedením tepla jednotlivými vrstvami potrubí a přestupem tepla do okolního prostředí. Její velikost ovlivňuje součinitel prostupu tepla válcovou…
Dobrý den, prosím o radu. Stavíme rodinný dům a je zde navržena cirkulace TUV. Ráda bych se zeptala, zda pořizovací náklady a následně fungování (ztráty tepla, elektr. energie) není moc ztrátové. V programu Hestia (www.EkowaTT.CZ) mi vyšlo, že v domě při neudělání cirkulačního potrubí, bude ušetřeno cca 11000 ročně na spotřebě, což mě dost vyděsilo. Opravdu jsou náklady na provoz tak vysoké.
Budeme mít topení (radiátory + podlahové topení), větrání (s rekuperací) a ohřev TUV zajištěn rekuperační jednotkou NILAN s elektokotlem. Vzdálenosti do koupelen od jednotky jsou v přízemí 7m, kuchyně (přízemí) cca 6m, koupelna patro je nad jednotkou - stupačky+ 3m vodorovně, WC s umyvadlem (podkroví) je + 7mvodorovně a sprchový kout v koupelně v podkroví je +8mvodorovně. Není výdodnější cirkulaci nepořizovat na úkor komfortu a vždy odpustit studenou vodu v trubkách. Plánovali jsme však na cirkulacční potrubí nějaké elekrohodiny, které by spouštěli cirkulaci pouze v období kdy budeme doma (cca 16 - 22h), + dobré odizolování trubek čím a kolik cm je také otázka.
Děkuji za reakce.
Měl jsem napsat většinou - chce to spočítat. Ale cirkulace Do20 může u stoupaček vyjít u rozsáhlých objektů někde na…
před 14 roky
Pro cirkulaci v RD stačí určitě Do16 (pokud by byla nerez, tak i menší). Profily Do20 jsou zbytečné i pro stoupací…
před 14 roky
Předpokládám, že cirkulační potrubí bude plastové o vnějším průmětu 20 mm. Doporučená tl. izolace je pak 13 mm, max.…
před 14 roky
7 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení