Odtah horkého vzduchu z krbové obestavby přes rekuperační výměník?

Reklama
SS sup supec @sup.supec před 13 roky07.02.2011 13:15:00
Odtah horkého vzduchu z krbové obestavby přes rekuperační výměník?

Napadla mě myšlenka trochu si ulehčit od hrozby přehřátí obýváku s krbovou vložkou odtahem horkého vzduchu z obestavby pomocí odtahového potrubí rekuperace. Horký vzduch by se smísil se vzduchem z kuchyně a koupelny, tím by se ochladil na mez dlouhodobě přijatelnou pro plastový výměník a ventilátory (cca 40-45°C?). Regulace horní meze teploty by probíhala pomocí regulační klapky na potrubí z obestavby do odtahového potrubí podle teploty odtahového vzduchu před výměníkem rekuperace.
Tohle řešení mě napadlo, jelikož hledám nejjednodušší způsob, jak si s případným přehříváním poradit bez dodatečných rozvodů, cirkulační rekuperace, ventilátorů a podobných finančně náročných komponent (nehledě na rozměry, neměl bych to kam vmáčknout).
Náklady by se mi zvýšily o jedno Pt100 čidlo teploty (500Kč), a regulační klapku (2500Kč za DN100)? PLC mám.

Použil bych vložku s cca 7kW s (masivní?) obestavbou v domě:
https://forum.tzb-info.cz/112344-prizemn…

Byl bych ochoten se smířit s tím, že bych si snížil účinnost topení, tím že bych to prohnal přes výměník...
Otázka je, jak velký (malý) výkon je možno takto přenést, pokud budu předpokládat odtah z obestavby cca 15-25m3/h? Odtah celkově by byl max. cca 200m3, takže teplota vzduchu z obestavby (před smísením) by mohla být relativně vysoká - (řádově 100°C)? Umí to někdo spočítat? Máto takto smysl?

Nekamenujte mě hned! :)

Rozvody jsou provedeny podle tohoto threadu:
https://forum.tzb-info.cz/117596-navrh-r…

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

59 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.