Starší domek, alphaline vs primaDobrý den, potřeboval bych poradit. Chci vyměnit okna v prvním patře rodinného domku. Domek je postavený v 60. letech, zdi jsou cihlové, šířka 45 cm, plánované je zateplení 10 cm polystyrenu.
A teď tedy k těm oknům. Původně jsem se rozhodoval mezi profily Trocal 88 (Decro) a veka alphaline (Vekra), kde nabídka společnosti Decro vycházela suma sumárum o 5 tisíc lépe (63 tis.) než od Vekry. Postupem času jsem ale začal uvažovat, zdali opravdu potřebuji takovéto profily, když výsledkem nebude pasivní dům. Společnost vekra mi proto nabídla profil PRIMA s tím, že při zasklení trojsklem by hodnota Uw měla být 0,7. Finanční rozdíl by v tomto případě byl poměrně značný (51 tis. Kč.). Při pokusu výpočtu ztrát na jedné internetové stránce mi vyšlo, že v přepočtu bych při volbě profilu Prima zaplatil ročně kvůli vyšším ztrátám za topení pouze o pár stovek více. Chtěl jsem se tedy zeptat někoho zkušenějšího, zdali by v tomto případě nebyl dostačující pouze profil Prima, případně má-li někdo s tímto profilem zkušenosti. Děkuji za každý názor.