Decro - nevermore! ..aneb jak jsem nakupoval okna

Rubriky:

Reklama
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613 před 13 roky10.02.2011 13:15:00
Decro - nevermore! ..aneb jak jsem nakupoval okna

Rozhodl jsem se tu popsat dosavadní zkušenost s okny pro mou stavbu. Někdy během srpna jsem oslovil celkem asi šest firem s poptávkou oken. Po celkovém zhodnocení situace Jsem se rozhodoval z užšího výběru mezi Sulkem, Vecrou a Decrem.

Vecra vypadla záhy, jelikož údaje o oknech poskytnuté jejich firmou byli poněkud rozporuplné a moc se mi nechtělo věřit, že by ve skutečnosti dosahovali takovýchto hodnot. Poté mě zaskočila zkušenost s firmou Sulko, která z prvního osobního jednání na mě působila jako naprostý favorit. Ale nabízeli mi pouze jedinou možnost zasklení, a to s použitím skla Planibel Top 1.0, které má bohužel velice nízký činitel prostupu světla (56), hrozivý index podání barev(92) a doslova mizivý činitel prostupu sluneční energie (33), jen kvůli tomu, aby o pár setinek zlepšili Ug! Když jsem osobně byl požádat o změnu za běžné zasklení nebyl jsem vyslyšen a tak jsem šel jinam - do Decra jehož profil Trocall 88+ mě oslovil maximální šířkou zasklení a to 4-18-4-18-4. Byla to ale evidentně osudná chyba...

Při první návštěvě v pražské pobočce Decra mě mile překvapili informací, že budu mít okna do tří týdnů! Bohužel zdaleka se tak nestalo a doteď okna nemám namontované správně... To jsem ale v té době netušil. Nechal jsem se přesvědčit, že si k oknům koupím i vnější parapety (původně jsem je chtěl udělat z dlažby), pro jejich bezproblémovou montáž, které tam pouze nasunu podložím kouskem EPS, abych vytvořil patřičný sklon a podlepím. nic víc!

Už první zdržení bylo zvláštní.. Po tom, co jsem čekal asi dva týdny na nacenění jsem zjistil, že to není nacenění konečné a že to musí ještě jednou nacenit na centrále v Bzenci. Tehdy mi bylo také zděleno, že 3 týdny se počítají až od podpisu smlouvy a tu ale podmiňovala předchozí návštěva technika, který okna už na čisto zaměří pro budoucí výrobu. Ten mi měl do konce týdne zavolat. Po několika urgencích a jedné návštěvě pobočky po několika týdnech skutečně dorazil. Mezitím jsem ještě 2x firmu navštívil, abych se dohodl na tom, jak má být provedena mnou požadovaná a u dnešních staveb dosti běžná předsazená montáž. Při obou návštěvách mi zdělili, že to nebude žádný problém a že s tím mají spoustu zkušeností. Mám si jen připravit pomocný profil na který okna usadím. A těsnění přítlačné plochy pomocí butylenu určitě není problém. Bude stačit, když si potom na místě řeknu montážním pracovníkům...

Vyčkal jsem tedy na příchod zaměřovacího technika, pana Votočka, kterému jsem na místě vysvětlil jak to chci ukotvit, ten po té změřil velice ležérně okno v jednom místě seshora dolů a z leva do prava, domluvili jsme se na tom jak mají vypadat parapety a jakou mají mít hloubku. Pak mi následně doporučil jít s dveřmi co nejníže, takže jsem je oproti svému původnímu návrhu o něco zvětšil a usadil níže. Dále mi bylo tímto technikem doporučeno, že okna mám usadit také o 2-2,5cm níže, než jsem zprvu plánoval protože na sklon parapetu bohatě stačí 5mm a tak mi sám tužkou naznačil, kde má končit pomocný profil. Nakonec mi ještě slíbil, že se mi ozve ohledně jiného druhu montáže, která se mu zdála jednodušší a pro můj účel plně vyhovující. Ještě ten den mi zavolal a zdělil jméno kotevního prvku, abych se na něj podíval. Po tom co jsem zjistil, že okno by
muselo být mnohem menší než rám jelikož kotva se uchycuje zevnitř stavebního otvoru, jsem se po konzultaci s tímto technikem dohodl, že je to v mém případě nepoužitelné.

Po dlouhém týdenním čekání jsem se byl zeptat u nich na pobočce jestli je všechno ok, že bych rád již podepsal smlouvu, ale ještě mi nic nepřišlo. Náhodou prý akorát
dorazila, tak mi ji ukázali, abych si překontroloval rozměry jestli souhlasí s tím, co technik naměřil. Našel jsem tam asi 2 chyby. Parapety byly o 6cm delší než je
technikem změřený stavební otvor! A v ceně nebyl započítán fix. Opravili jsme to a podepsal jsem předběžně dodávku s tím, že je třeba stejně počkat na smlouvu, co mi přijde domu poštou. Ta je závazná! Tehdy mi zdělili (pravda ještě před podpisem smlouvy), že do tří týdnů to nestíhají a že to bude asi 6 týdnů! Co ale v této fázi naděláte?

Nakonec bylo zjištěno proč nenacenili to zaslení fixu. Bylo to z důvodu, že do fixu se varianta s 18mm rámečky nevejde! Na to jsem se konkrétně toho samého člověka asi měsíc zpátky ptal! tehdy to, ale problém nebyl (to byl jeden z důvodu výběru této firmy).

Přišla mi domu smlouva. Ale Decro mi samo od sebe změnilo zasklení fixu na mnou nechtěné Planibel Top 1.0 místo N+. Těžko jsem jim vysvětloval, že takové zasklení nechci a nemá oproti původnímu žádné výhody. OK změnili i zasklení. Mimo jiné jsem ještě změnil jedno okno z pravého na levé, když už jsem tam byl. Znovu jsem podepsal změněné požadavky. Abych vše urychlil bylo mi řečeno že pokud zaplatím zálohu nebudu muset čekat na upravenou smlouvu, která mi přijde z Bzence poštou. Do pondělí počkat s platbou nechtěli, tak jsem jako blbec jel domu a zase zpátky se zálohou. Konečně to mam z krku. Kdo nestavěl v Čechách ten neuvěří! Teď už jen čekat na potvrzení datumu montáže. Předběžně 30. listopadu! To už jsem chtěl mít domek v izolaci, ale jak když ještě nemám okna!
Asi po měsíci jsem volal do Decra, co je se smlouvou, že mi nic stále nedorazilo. Druhý den mi volali nazpátek že už to poslali, ale že podepsat smlouvu stačí na místě v době montáže OK. Nadešel den D. Měli přijet ráno (nejpozději před polednem). Pro jistotu jsem na stavbě jako blbec čekal od rána. Do poledne stále nic asi ve 4 se mi podařilo najít nějaké číslo na centrálu. Až asi po dalších 30ti minutách jsem od techniků telefonicky zjistil, že okna ještě nedorazili na pobočku a jestli bych nechtěl
posunout montáž skoro o dva týdny! Nikdo v té firmě neměl ani trochu slušnosti, aby mi zavolal co se děje!

Nakonec tedy montážníci přijeli už za tmy a já se radoval, že už to budu mít konečně za sebou. Byl jsem dost vymrzlej, protože jsem tam neměl ani teplý oblečení a ráno jsem vyrazil dost na rychlo. Dorazili nakonec už za tmy. Montáž Velkých oken byla provedena na 6ti kotvách a když jsem se ptal proč jen na 6ti bylo mi řečeno, že je to v pořádku a že jinde nedělají ani to! O těsnění butylenem neměli ani potuchy takže mi to zbývá dotěsnit složitě dodatečně... Ok.

Druhý den jsem za světla šel okna zkontrolovat (večer se to díky namraze na oknech udělat nedalo). Okna i rámy jsou do O. Jedna Kotva do rána vypadla a Balkónové dveře nejdou zavřít. A ve Výklopném režimu na mě doslova vypadly, protože dole byl namontován špatný zámek. Navíc chyběl jeden protikus zámku na boku. Parapety se díky nesmyslnému požadavku zaměřovacího technika nedali nasadit, protože tam bylo potřeba několik cm prostoru pro zasunutí lišty, v rozměrech nebyly uvažovány boční plastové okraje, které samy mají asi půl cm na každé straně. Nehledě na to, že požadovaná 5mm mezera mezi oknem a zdí pro ně zdaleka nestačí! Balkónové dveře od spodní hrany taky neměly dle pana Votočka inzerovaných 5cm, ale jen něco přes 3cm, takže by mi vadili v podlaze!. U fixu motážnící nesundali venkovní krycí pásky, které se po té nedali už sundat jelikož byly skřípnuté o zeď.

Veškeré věci jsem ihned reklamoval v domnění rychlé nápravy. Navíc jsem zjistil, že kotev bylo i dle reklamačního technika málo. I když se mě po e-mailu (bez toho aby se tam byly podívat) snažili přesvědčit, že vše je v pořádku! Po asi třech týdnech jsem dostal alespoň odpověď, že v nejbližších dnech se mi ozve reklamační technik pan Svoboda. Po opětovné komunikaci, že to bude hned v pondělí. Nic! Jak je u této firmy bohužel zvykem... Po další stížnosti se uráčili přijet za další 3 týdny!!!

Ač měli všechny podklady k dispozici (vše jsem jim pečlivě nafotil). Tak krom toho, že zkonstatovali žalostnou situaci a alespoň zavřeli balkónové dveře, které byly víc než měsíc dokořán, jelikož byly zablokované díky chybějícímu kameni, neudělali nic! Dohodli jsme se, že než předělávat okna udělají se nové parapety (budou max do 14 dnů), které tam prý půjdou vsunout bez problémů. Pana Votočka jsem donutil znovu a přesněji přeměřit otvory aby nedošlo zase k nějakému problému. A následující pátek měla přijet montážní parta která chyby opraví. Z jejich strany došlo ke změně termínu na sobotu, nic jsem nenamítal. Co mi vadilo, že jsem tam byl de facto zbytečně! Srovnali pouze balkónové dveře u kterých sami konstatovali obrovský průhyb křídla skoro 1cm uprostřed! a ukotvili všechna okna, jak měli udělat již první den montáže. Chybějící části zámku a a protikus kamenu sebou neměli, že je to speciální zámek a ten je na zakázku. A pan Votočka jim o tom nic neřekl. Dne 19.1. mi pan Votočka sdělil, že už mají díly skladem a že mi je tam nejpozději do následujícího úterý (25.1.) hodí i s parapety a osobně namontuje. Nakonec, tak učinil pan Svoboda až 7.2. t.j. další více než měsíc od osobní prohlídky! namontoval jediný kámen! Přinesl parapety. Zkonstatoval přiložením krátké vodováhy, že průhyb dveří není tak hrozný a doslova utekl. Po cca dvaceti minutách jsem našel pana Svobodu, bez jediného slova courajícího se po stavbě a chtěl abych mu podepsal, že je tam průhyb dveří jen 2-3mm. A že to v pátek přijedou opravit.

Chtěl jsem ať mi zaručí, že už to opravdu poslední návštěva a vše bude uvedeno do pořádku jinak ať si pro ty okna přijedou a odvezou, o takovýto servis nestojím. A  nemohu si to dovolit. Stavba se mi díky této firmě neskutečně prodražila a zpozdila. Slíbil, že v pátek bude vše v pořádku...
Tak teď jen doufám...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

30 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.