Podlahové vytápění - vhodnost použití + regulace

Reklama
Podlahové vytápění - vhodnost použití + regulace

V projektu zamýšleného zděného přízemního domu mám variantu klasického vytápění a pouze podlahového. Podlahové vytápění mám v současném domě a jsem s ním až na malé výhrady spokojen.
Výhrady se týkají tepelné setrvačnosti (vaření, oslunění) a nedokonalé regulace celého systému. Mám regulaci podlahy Etatherm, funguje bezvadně, moje představa by však byla i o spulupráci s regulací kotle. Bohužel výstup Etathermu lze připojit na kotel jen jako spínací kontakt prostorového termostatu, nelze pak využít inteligentní ekvitermní regulátor, komfortní programování ohřevu TUV apod. Vím, asi existují i regulace podl. topení, které řeší i modulaci kotle apod, ale je to asi už pro jiné systémy než RD a hlavně finančně velmi náročné.
Moje otázka, zda se rozhodnout znovu pro podlahové topení je :
- přízemní dům má částečné střešní šikminy, budou zde i střešní okna Velux GGL. Trochu se obávám, že u podlahového topení nebude dostatečné proudění vzduchu a střešní okna se budou rosit. Nebo je tato obava zbytečná ?
- dají se nějak porovnat oba systémy z hlediska energ. spotřeby ? Vím, že podlahový systém je nízkoteplotní, tento systém bude obzvláště vyhovovat režimu kondenzačního kotle, avšak nejsou tepelné ztráty podlahy i přes použité izolace a odrazové folie přeje jenom velké ?
- pro jaký typ regulace se mám rozhodnout? Současně používanou regulaci v počátku zprovoznění systému řešilo více firem, nikdo si s tím příliš nevěděl rady. Až detailním studiem funkce a postupným zkoušením nastavených režimů se snad podařilo nastavit nějakou přijatelnou funkci. Oslovil jsem opět několik firem, každá doporučila nějaký typ reg. podlahového vytápění, akceptovala v projektu vytápění navržený kotel s inteligentním regulátorem, avšak nějaké uspokojivé odpovědi ohledně funce celého systému se mi opět nedostalo. Oddělenou regulaci podlahy používám zejména z toho důvodu, kdy v přechodném období topím pouze smyčku koupelny. Mám opět jít do el. regulace podlahy a jak celý systém vhodně sladit s regulací kotle nebo použít klasický systém regulace s centrálním terrmostatem a řízením průtoku v jednotlivých větvích ? Navržený kotel je Thermona 17 KDZ 5 a regulace Ivar. Děkuji předem za odpověď .

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.