Kotel MORA 674Dobrý den,
přestěhoval jsem se do bytu s asi 25 let starým kotlem MORA 674. (tento kotel, jsem se dočetl, má výkon 16KW).
Nikdy dřív jsem v bytě s kotlem nebydlel.
Dříve jen ústřední topení, pak Wafky...
Byt je 3+1, 90 metrů čtverečních. Kotel v koupelně, litinové radiátory v obytných místnostech a kuchyni.
V den když mi na radiátorech vyměnily ventily a daly tam regulační hlavice, tak jsem přivřel ventily ve dvou místnostech
na hodnotu "3". Ve zbývajících dvou místnostech, z nichž jedna je referenční a je v ní na stěně termostat,
jsou ventily otevřeny na plno (hodnota "5").
Od té chvíle začal kotel cyklovat a to asi po 20 vteřinách...
Vysvětloval jsem si to tak, že než se stačí ohřát teplota vzduchu v referenční místnosti na požadovanou teplotu, tak už je dosaženo maximální teploty vody na spátečce a kotel vypne. Z termostatu ale dostává inofrmaci, že teploty v pokoji ještě nebylo dosaženo,
tak zase zapne... Podle teploměru na kotli se kotel vypínal při dosažení 65 stupňů.
Jenže když jsem otevřel regulační ventil v kuchyni (z hodnoty 3 na hodnotu 5),
tak kotel přestal cyklovat a teplota vody normálně stoupá na 70 stupňů a výš...
Čemuž teda vůbec nerozumim... Chápu, že se z kuchyně vrací chladná voda, takže kotlový termostat nevypne...
Ale proč hodnota na teploměru roste??
----------------------------------------------------------------------
To byla teoretická část. Odborníci mi prosim prominte asi blbé otázky. Zabývám se tím asi 3 dny. Netušil jsem jaká je to věda...
Teď prakticky: Kotel budu samozřejmě měnit. Topenáři mi navrhují nějaý ten se jmenovitým výkonem 24KW.
Jak se tady dočítám, tak je toznačně naddimenzované.
Ale nad bytem už je jen půda a byt je v přístavbě na kraji domu. Některé stěny nemají sousedy - jsou krajní,
dům je 100 let starý činžák, nezateplený... Navíc kotel bude i průtokově ohřívat užitkovou vodu...
Dopotučili byste mi 24KW? nebo 20KW?
-----------
Děkuji