Kotel MORA 674

Rubriky:

Reklama
Kotel MORA 674

Dobrý den,

přestěhoval jsem se do bytu s asi 25 let starým kotlem MORA 674. (tento kotel, jsem se dočetl, má výkon 16KW).

Nikdy dřív jsem v bytě s kotlem nebydlel.
Dříve jen ústřední topení, pak Wafky...

Byt je 3+1, 90 metrů čtverečních. Kotel v koupelně, litinové radiátory v obytných místnostech a kuchyni.

V den když mi na radiátorech vyměnily ventily a daly tam regulační hlavice, tak jsem přivřel ventily ve dvou místnostech
na hodnotu "3". Ve zbývajících dvou místnostech, z nichž jedna je referenční a je v ní na stěně termostat,
jsou ventily otevřeny na plno (hodnota "5").

Od té chvíle začal kotel cyklovat a to asi po 20 vteřinách...
Vysvětloval jsem si to tak, že než se stačí ohřát teplota vzduchu v referenční místnosti na požadovanou teplotu, tak už je dosaženo maximální teploty vody na spátečce a kotel vypne. Z termostatu ale dostává inofrmaci, že teploty v pokoji ještě nebylo dosaženo,
tak zase zapne... Podle teploměru na kotli se kotel vypínal při dosažení 65 stupňů.

Jenže když jsem otevřel regulační ventil v kuchyni (z hodnoty 3 na hodnotu 5),
tak kotel přestal cyklovat a teplota vody normálně stoupá na 70 stupňů a výš...

Čemuž teda vůbec nerozumim... Chápu, že se z kuchyně vrací chladná voda, takže kotlový termostat nevypne...
Ale proč hodnota na teploměru roste??

----------------------------------------------------------------------

To byla teoretická část. Odborníci mi prosim prominte asi blbé otázky. Zabývám se tím asi 3 dny. Netušil jsem jaká je to věda...

Teď prakticky: Kotel budu samozřejmě měnit. Topenáři mi navrhují nějaý ten se jmenovitým výkonem 24KW.
Jak se tady dočítám, tak je toznačně naddimenzované.

Ale nad bytem už je jen půda a byt je v přístavbě na kraji domu. Některé stěny nemají sousedy - jsou krajní,
dům je 100 let starý činžák, nezateplený... Navíc kotel bude i průtokově ohřívat užitkovou vodu...

Dopotučili byste mi 24KW? nebo 20KW?

-----------

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.