Rada umístění a výběr elektrokotle do 3 + 1Dobrý den,
Mám jeden technický dotaz, bydlím v panelákové bytovce 16 bytů, kde všechny byty jsou vytápěny elektrickými přímotopy, kromě sousedů, kteří již topí 2 roky elektrokotlem. Nyní bych rád zjara zrekonstruoval topení na vodní topení –
Elektrokotel therm el9 + 4 radiátory Korado + žebřík.
Můj dotaz zní:
Kotel mohu umístit pouze do špajzu cca 60 x 100 cm, kde již mám u stropu 120 litrový bojler Dražice – mohu tento elektrokotel dle elektro norem namontovat pod tento bojler – je tam cca 160 cm od země místo - bojler je u stropu, bez ohledu na rozměry, které se uvádí, že musí být nad elektrokotlem na výměnu tyčí, ty nesplním nikdy. V případě výměny tyčí bych zřejmě musel stejně kotel oddělat a vyměnit jinde.
Nevím jestli může být elektrokotel pod bojlerem????? Zda mi ho potom nějaký technik za příslušný poplatek uvede do provozu.
Pokud to nebude možné budu muset zřejmě koupit elektrokotel včetně zásobníku, ale moc se mě to měnit celé nechce a zcela funkční bojler vyhazovat také ne. Nehledě na to, že jsem se ptal pár topenářů a nikdo nemontoval elektrokotel zároveň na ohřev vody, vždy elektrokotel a bojler – zvlášť.
Zde je set u konkurence Protherm
RAY 12KB60ZB – sestava elektrokotle+60l zásobník TV + kryt propojení
Nebo ten therm el9 + zásobník 55 litrů, ale v návodech se všude uvádí s ohřevem až kotel 14 KW - ohřeje vodu za 13 minut, nevím zda by toto všechno včetně ohřevu vody utáhl i tento 9 kw.
Jinak přípojku mám 3 x 25 A.
Nejraději bych koupil jen therm el9 a vrazil ho pod ten bojler, ale aby to šlo, přeci jen elektrický přístroj dát pod další přístroj plný vody???? Nevím zda to splňuje normy ale když se to prodává v setu tak je to podle mě to samé??? Díky za vaše odpovědi a reakce