akumulace jinakZdravím všechny, chtěl bych chytré hlavy v této diskusi poprosit o kritiku a případnou dobrou radu k mému návrhu.
Chci do kotelny instalovat akumulaci, ale ceny ocelových tlakových nádob jsou pro mě nedosažitelné. Napadla mě myšlenka udělat do kotelny plastovou nádrž na vodu samozřejmě zateplenou, v jejíž spodní části by byl jeden trubkový výměník a v horní části druhý. Voda z kotle by procházela spodním výměníkem a voda z horního výměníku by šla do radiátorů s termostatickými hlavicemi. Každý okruh by měl své čerpadlo a vhodným zkratem by to šlo zapojit aby voda z kotle šla rovnou do radiátorů jako doposud, aby se nemuselo čekat na nahřátí vody v nádrži. Celé mě to napadlo vzhledem k ceně nádrže 3000 litrů za cca 11000Kč, myslím, že celý systém bych dal dohromady do 20000Kč, což je pro mě hlavní. Zajímalo by mě, proč jsem se o podobném systému nikde nedočetl, jaké má nevýhody, popřípadě výhody. Jediné s čím si nevím rady je činná plocha výměníků z oceli nebo mědi. Mám kotel 25kW, výstupní voda z kotle má teplotu kolem 90°C a předpokládám, že voda v nádrži by měla minimálně 30 °C a maximálně kolem 80°C. Poraďte prosím jak se dopátrat plochy výměníků, popřípadě co změnit na jejich umístění a tvaru.
Předem děkuji za odpovědi.