PV + KK + krb.vložka?

Rubriky:

Reklama
PV + KK + krb.vložka?

Zdravím všechny,
rekonstuji starší RD a zabývám se způsobem sekundárního a zároveň záložního vytápění. V domě (přízemí - obytné místnosti, 1.NP - 3ložnice+pracovna) plánuji podlahové vytápění. Pro TUV a primární zdroj tepla plánuji kondenzační kotel. TZ domu dle projektu je 9,11kW, navrhovaný příkon pro vytápění 10kW. Plocha 145m2, objem 394m3. Manželka si vysnila krb a když už tedy bude, rád bych, aby tento zdroj byl v případě potřeby schopen vytopit celý dům.

Jelikož jsem laik, rád bych se zeptal, zda jsou mé porůznu posbírané poznatky z různých diskusí správné a vůbec jaký máte na toto názor:

Rozvod teplého vzduchu z krbu po domě mi přijde nevhodný, protože je složitý, hlučný - vede zvuk, špatně regulovatelný, zabírá spoustu místa, údajně šíří prach po domě, do zdí či podlah musíte montovat mřížky, musí se izolovat hadice (vysoká teplota), atd...

Zbývá tedy teplovodní vložka s větším výkonem do vody a minimálním do vzduchu - konkrétně 13kW voda 2kW vzduch (abych nepřetápěl místnost s krbem). Musím zkombinovat nízkoteplotní systém s vysokoteplotním, což není nic nového.

Jelikož se krb špatně reguluje, budu mít přebytky energie, které musím někde uložit, tedy v akumulační nádrži. Dále musím zajistit teplou vodu (cca. 60°C) na zpátečce do krbu kvůli tzv. nízkoteplotní korozi. Dále zajistit nepřetržitý zrdroj napájení pro čerpadlo.

Jestli je akumulační nádrž potřeba, nechci zbytečně velkou, zde si nevím rady s výpočtem min. objemu a typu - jestli s výměníkem nebo bez.

Další možnost je pořídit krb s minimálním výkonem (jen kvůlil manželce), případné přebytečné teplo mohu celkem jednoduše předat do 1 místnosti nad krbem a vytápění vyřešit úplně jinak.

TČ bylo zajímavé se zelenou úsporám, ale ta je pozastavena. Sice je levný provoz (cena za kW), ale pořízení je vzhledem k životnosti/záruce kompresoru (nejdražší části TČ) neekonomické. U mě je reálný typ pouze vzduch-voda a takové jednotky jsou dost hlučné - obzvlášť ty levnější. Navíc servis na plyn. kotel je dostupnější.

Jako hlavní zdroj tepla rozhodně nechci kotel na tuhá paliva, zejména kvůli nedostatku místa pro skladování paliva.

Pokud víte o nějakých schématech zapojení KK+PT1+PT2+krb.vložka+AN, budu vděčen za odkaz.

Jestli se tu něco podobného řešilo, pošlete mi PLZ odkaz, nenašel jsem :-(

Předem děkuji za věcné reakce.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.