Klasický krov místo vazníků

Rubriky:

Reklama
Klasický krov místo vazníků

Na poslední chvíli (před zděním věncovek) uvažuji o tom, že bych místo vazníkového krovu nechal udělat krov klasický trámový.
Cenově to vychází plus mínus nastejno (cca 120 tis. bez DPH).

Obvodové zdi Ytong 300 - půdorys 12 x 10,5 m
Nosná příčka (Ytong 250) podélně, dělí dům zhruba na dvě poloviny (5,5 m + 5 m).
Přesah střechy 80 cm.
Střecha valbová se sklonem 25°.
Krytina - pálená taška.

Stropní podhled zavěšený na vaznících resp. stropních trámech.

Vazníky jsem plánoval položit na věnec ve výšce 275 cm nad základovou deskou.

V případě trámového krovu by byly stropní/vazní trámy i pozednice položené na věnci ve výšce 300 cm nad základovou deskou, tj. o jednu řadu Ytongu výše než vazníky (při zachování linie přesahu/stínění ve stejné úrovni jako u vazníků).

Vazné trámy by byly tři (resp. 6 "půlek").

Viz mé (velmi) amatérské náčrtky (omlouvám se za jejich kvalitu).

Tímto řešením bych získal:
a) více místa pro izolaci nad zavěšeným SDK,
b) věnec bude nad úrovní stropu, což by mělo být výhodnější z hlediska tepelné propustnosti.

Další výhodou trámového krovu je pochopitelně více místa na půdě (která však nebude obývaná).

Takovéto provedení střechy podle mě není úplně obvyklé, proto z něj mám trochu strach...
Především ze zatížení vazních trámů v šesti konkrétních místech.
Celková váha střechy i se sněhem cca 38 t (podle mých laických propočtů).

Můžu se spolehnout na zkušenost tesařů, kteří mi toto řešení navrhují?
Nebo mám nechat krov spočítat a navrhnout od statika?

Hrozí to, že by tesaři při montáži krovu něco zanedbali až do té míry, že by to do budoucna ohrozilo statiku celé konstrukce?
Co si při případné montáži pohlídat, na co dát pozor?

Jake je vaše doporučení (vazníky vs. krov) s ohledem na statiku, na tuhost objektu, zateplení stropu, apod.

Předem moc díky!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.