Která varianta betonu?

Reklama
Která varianta betonu?

Dobrý den,

byl bych velmi vděčný, kdyby mi někdo znalý poradil, která z mnou navržených betonových konstrukcí (viz.dále) bude nejodolnější proti prasknutí. Předem upozorňuji, že odborníka na betony bude můj popis toho, co jsem již udělal a co se chystám udělat, děsit. Dělám to ale na vlastní odpovědnost a když to nevyjde, škodu si ponesu sám. Berte to prosím tak. Také to bude dlouhé čtení, tak děkuji každému, kdo si vůbec najde čas to přečíst :-) Ale je to nutné k pochopení, proč právě tyto 3 varianty.

Jedná se o stavbu zahradního jezírka - betonová vana, z vrchu (tam kde bude voda) natřená barvou na betonové bazény. Loni v létě jsem udělal výkop a zeminu nahodil. Tím vznikl tvar, který chci nyní finálně vybetonovat. Přes zimu ta omítka na hlíně místy popraskala, což mě nepřekvapuje. Tvar jezírka je velm složtý, členitý, je tam mnoho kolmých stěn, šikmých stěn, oblouků atd. - čili tvorba bednění nepřipadá v úvahu. Budu tedy spíše nahazovat, než betonovat v pravém slova smyslu. Protože z prostorových důvodů si nemohu dovolit udělat masivní beton, u kterého by byla jstota, že vydrží, tak jsem nucen udělat beton do cca 5cm tloušťky. Jezírko má půdorys cca 10m2, maximální hloubku 1,5m, průměrnou hloubku 90cm. Nyní uvedu 3 návrhy složení té betonové omítky, které jsem si udělal a prosím Vás o posouzení, která z těch 3 variant bude nejodolnější proti prasknutí. Předpokládám tlak hlíny směrem dovnitř jezírka, ovšem absolutně nepravidelně rozložený v ploše, jinými slovy bude to mít snahu ten beton vylomit dovnitř jezírka (proti vodě) - vycházím z toho, jak ta prvotní omítka přes zimu popraskala.

Verze betonová 1 - výztuž Rabic + ocel 6mm
-----------------------------------------------------------
Beton: písek 0-4 (600kg), cement 32,5 (200kg), voda.
Struktura stavby (odshora):
- nátěr izolační
- beton 2,5 cm s vloženou sítí Rabic
- beton 3 cm s vloženou sítí z žebírkových drátů 6mm, cca 5m drátu na 1 m2 (díry mezi dráty 25-33cm)
- starý beton lehce popraskaný 2cm bez výztuže
- hlína
(proč Rabic a né kari? složitý tvar jezírka neumožňuje vytvarovat kari síť)

Verze betonová 2 - výztuž pouze BeneSteel
- nátěr izolační
- beton 5 cm s polymerovými vlákny BeneSteel (dávka 3,6kg na m3)
- hlína

Verze betonová 3 - výztuž svařované slabé pletivo
- nátěr izolační
- beton 5 cm s vloženým svařovaným pletivem z hladkého drátu pozinkovaného, drát 2mm, velikost oka 5x7 cm
- hlína

Prosím, která z těch 3 variant bude pravděpodobně nejodolnější vůči prasknutí. A vím, že jsou to varianty šíleně neprofesionální, nicméně mám k nim dobré (prostorové) důvody. Beton 10 cm udělat nemůžu, z jezírka by nic nezbylo.

Děkuji, Falc

P.S. - obrázek má za cíl ukázat tvar jezírka a styl, jakým byla tvořena nejspodnější nahazovaná vrstva betonu - je to focené v průběhu stavby loni v létě.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.