praskání lepidla na polystyrénuMám stavbu z betonových skořepinových tvárnic. Na stěny jsem lepil polystyrén EPS100F tloušťky 20cm lepící pěnou. Na polystyrén jsem na podzim natáhnul lepidlo s perlinkou. Vypěňoval jsem i styčné plochy desek - polystyrén by měl na stěně tvořit kompaktní plochu. Stavba byla celou zimu prázdná, nevytápěná. Na jaře jsem objevil na jižní stěně v lepidle tenké praskliny okolo oken a pod okny. Rohy jsou vyztužené šikmým pruhem perlinky. Praskliny jsou pod oknem a i jinde ve stěně. Později jsem zjistil, že praskliny jsou i na severní stěně, kde okna nejsou. Tam jsou snad také teplotní rozdíly minimální. Za severní stěně jsou však praskliny sotva znatelné. Předpokládám že lepidla jsem dával dost, perlinka je na spojích překrytá cca o 10 cm a praskliny jsou mimo spoje.
Otázka - proč to vzniklo? Mohl ještě polystyrén pracovat a měnit rozměry? Před lepením jsem ho nechal 3 týdny odležet v domě. Když tam teď dám další vrstvu perlinky (jak mi radil zedník) - udrží to a nebude už praskat?
První fotka je ve velkém rozlišení, praskliny jsou vidět až při zvětšení na 100%. Stěna bez polystyrénu (na poslední fotce) je v pořádku, bez prasklin.