Jakou akumulační nádrž?Řeším výběr vhodné akumulační nádrže pro budoucí bungalow. Vytápěná plocha 130m2, vypočtené tepelné ztráty na -15st C jsou 5,4kW. Na celé ploše teplovodní podlahovka.
Zdroje energie:
1) velká kachlová kamna s teplovodním výměníkem - část energie sálá do hlavní a přilehlé místnosti a část jde do tepl. výměníku
2) 4 x trubicové solární panely VTK 570/2 (celková plocha 4,62m2)
3) topná spirála v akumulační nádrži
Moje představa je taková, že hlavním topidlem přes zimu budou kachláky. Soláry budou sloužit primárně pro ohřev TUV přes léto, kdy se v kamnech topit nebude. K tomu by byl v AN integrován vnořený zásobník TUV. Přez zimu by kamna ohřívala jak topnou vodu do podlahovky tak TUV. Trubicové soláry by pak rovněž pomáhali s vytápěním kamnům. Nedělám si iluze, že by zisk ze solárů pro vytápění byl během zimy podstatný, ovšem očekával bych alespoň zkrácení topné sezóny v kamnech během přechodných období. Jako doplňkový zdroj bude v AN zastrčena jedna nebo dvě elektrické spirály. Díky tomu by bylo možno užívat v domě denně 20 hod. akumulační el. sazbu.
Mám vybranou nádrž Dražice NADO 750 v2. Objem tedy 750l, vnitřní zásobník TUV 140l.
Viz: http://www.dzd.cz/cs/akumulacni-nadrze-s…
Jako laik mám následující obavy. Je tato nádrž vhodná pro výše popsanou koncepci systému? Jak funguje vnitřní zásobník TUV? 140l TUV je pro budoucí 4 členou rodinu málo, nebude nastávat nedostatek teplé vody? Nebo soláry, příp. kamna ohřívají celý objem AN, voda se mísí a k nedostatku nedojde? Není mi jasná otázka stratifikace vody v této nádrži - je to vhodně řešeno? atd. Rád bych poprosil Vás přítomné odborníky nebo i někoho, kdo obdobný systém domá má fukční o radu, případně výběr vhodnější AN. Děkuji.