Jakou akumulační nádrž?

Reklama
Jakou akumulační nádrž?

Řeším výběr vhodné akumulační nádrže pro budoucí bungalow. Vytápěná plocha 130m2, vypočtené tepelné ztráty na -15st C jsou 5,4kW. Na celé ploše teplovodní podlahovka.

Zdroje energie:
1) velká kachlová kamna s teplovodním výměníkem - část energie sálá do hlavní a přilehlé místnosti a část jde do tepl. výměníku
2) 4 x trubicové solární panely VTK 570/2 (celková plocha 4,62m2)
3) topná spirála v akumulační nádrži

Moje představa je taková, že hlavním topidlem přes zimu budou kachláky. Soláry budou sloužit primárně pro ohřev TUV přes léto, kdy se v kamnech topit nebude. K tomu by byl v AN integrován vnořený zásobník TUV. Přez zimu by kamna ohřívala jak topnou vodu do podlahovky tak TUV. Trubicové soláry by pak rovněž pomáhali s vytápěním kamnům. Nedělám si iluze, že by zisk ze solárů pro vytápění byl během zimy podstatný, ovšem očekával bych alespoň zkrácení topné sezóny v kamnech během přechodných období. Jako doplňkový zdroj bude v AN zastrčena jedna nebo dvě elektrické spirály. Díky tomu by bylo možno užívat v domě denně 20 hod. akumulační el. sazbu.

Mám vybranou nádrž Dražice NADO 750 v2. Objem tedy 750l, vnitřní zásobník TUV 140l.

Viz: http://www.dzd.cz/cs/akumulacni-nadrze-s…

Jako laik mám následující obavy. Je tato nádrž vhodná pro výše popsanou koncepci systému? Jak funguje vnitřní zásobník TUV? 140l TUV je pro budoucí 4 členou rodinu málo, nebude nastávat nedostatek teplé vody? Nebo soláry, příp. kamna ohřívají celý objem AN, voda se mísí a k nedostatku nedojde? Není mi jasná otázka stratifikace vody v této nádrži - je to vhodně řešeno? atd. Rád bych poprosil Vás přítomné odborníky nebo i někoho, kdo obdobný systém domá má fukční o radu, případně výběr vhodnější AN. Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

76 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.