Jaký průtokový kotel s nízkým výkonem v součinosti s rekuperací tepla ve sprše je vhodný pro běžné osprchování?Dobrý den,
zajímalo by mne jaký výkon musí mít průtokový kondenzační kotel, aby stačil na výrobu teplé vody pro jedno odběrové místo (sprchu, kde bude umístěna rekuperační jednotka pro ohřev studené strany baterie [je možné použít termostatickou? v SIKU tvrdí, že ano] teplou odpadní vodou, slibují 12-15°C) v panelovém bytě (zateplený 10cm polystyrenu, okna s trojskly, strop i podlaha vytápeny sousednimi byty), kde spotřeba na vytápění v topné sezoně 2009/2010 byla cca 210m3 zemního plynu.
V budoucnosti plánuji zásobník na teplé užitkové vody (TUV), možná i podahové topení a v případě obnovení dotací na obnovitelné zdroje i solární vytápění.
Dále zda je možné požít i kotel, který není papírově určen na přimotopné ohřívání vody (tedy pouze připojení k zásobníku TUV) lze použít na průtokové ohřívání TUV, případně pro dané použití dokoupit příslušenství? Např Victrix X 12 (1,9-12kW), který má nejnižší minimální výkon a finančně únosný? Případně jaký jiný kotel či varianty?
Snažil jsem se použít informace a jednodušší vzorce z http://www.c14.cz/predmety/07/tz30/TZB-2… (tabulky na straně 81 mé nedokonalé výpočty potvrzují) a vychází mi z toho, že 12kW kotel je na sprchování a to i bez rekuperace únosný s rekuperací (10°C) mi vyšlo teoretiké zvýšení o 3,4/4,8kW; při změně teploty kotlem o 35/25 °C.
Děkuji za odpověď
Jiří Křížan