přímotopy nebo akumulaceDobrý den,
máme v bytě asi tak 25 let staré akumulačky a uvažujem o změně. Je lepší koupit zase akumulačky, nebo přejít na přímotopy (popř. přímotopy s akumulací). Nechci řešit pořizovací náklady, ale spíše provoz. U akumulaček mi vadí, že se přes noc nabijou, ale když příjdu z práce jsou vybitý (zcela jistě problém špatné izolace, ale co jsem slyšel, tak u nových to také není žádná sláva). U přímotopů se mi líbí, že mám teplo, kdykoliv ho potřebuju, ale je zde vyšší cena za elektřinu. Zase něco se, myslím, dá ušetřit externím termostatem s týdenním nastavením, a určitě se něco ušetří i na ostatních spotřebičích, ale u mě ne moc (roční spotřeba na VT je 0,7 MWh - nemáme TV :D - a na NT 5,5 MWh - takže při stejné spotřebě by jsme se cenově propadli zhruba o 2000 Kč). To nevím, jestli se na tom nastavení teploty pomocí termostatu ušetří, tedy trochu to tuším. Zas na druhou stranu s těma akumulačkama bylo doma často zima - teplota mezi 16 a 18 stupni.
Tak to jsou takové základní údaje. Jinak jde o přízemní byt 3+1 75 m2, plastová okna, nějaké zateplení. Chybí zateplení sklepa, které asi dlouho nebude, protože horní patra paneláku křičí, že je potřeba nový výtah :D.
Uvítám jakoukoliv radu či názor. Jinak ještě jsem uvažoval o topení pomocí klimatizace, ale to mi v panelákovém bytě příjde nereálné.
Předem děkuji