Jaké čerpadlo pro vytápění?Dobrý den,
pročetl jsem zde diskuze a nikde jsem nenalezl jednoznačnou odpověď ohledně výtlakové výšky čerpadla. Jakmile čtu typová označení např. od Grundfos, tak je mi jasné, že čerpadlo 25-40 je pro výtlak do výšky 4metry, 25-60 do výšky 6metrů. Nicméně nevím, zdali se jedná o chybu programu WEBCaps na stránkách Grundfos, ale jak zadám parametry mého vytápěcího systému - čili výtlaková výška (od kotle, přes přízemí do patra ) - 7 metrů, v trubkách o průměru 18mm, mi vyjde doporučené čerpadlo 25/40... což podle hodnot výtlaku neodpovídá. Můj dotaz zní: Je možné, aby čerpadlo 25/40 fungovalo bezproblémově (čili i na 1,2st) a přitom spolehlivě dopravovalo otopnou vodu do 1. patra, které je ve výšce 7m nad čerpadlem? Dále, jaké čerpadlo nejlépe zvolit, když to do toho prvního patra povedu ve třech větvích? Předem moc děkuji.
Pro nastínění problematiky:
Nejdelší trasa trubek od čerpadla k poslednímu radiátoru je 18metrů...
RD zateplený s 6kW ztrátami
4 radiátory Korado Klasic - 22/600/2000
4 radiátory Korado Klasic - 22/600/1000
2 radiátory do koupelen (žebříky)
Kotel 8KW
Trasa vede ve třech stoupačkách do obytných místností ve dvou podlažích. Kotelna ve sklepě.
Další varianta je volba termostatických ventilů, které mohou činit podstatný odpor v tep.soustavě.
Prosím o informace vedoucí k výběru vhodného čerpadla, aby nebylo předimenzované (moc nežralo proudu) a ani poddimenzované (aby nemuselo běžet na 3.st a nezničilo se). Předem moc děkuji.