TZB-info - Výpočet doby ohřevu teplé…
Pomůcka pro výpočet doby ohřevu teplé vody v zásobníkovém ohřívači nebo pro stanovení potřebného příkonu zdroje tepla pro ohřev teplé vody.
Dobrý den,
jsem aktuálně ve fázi výběru plynového kotle pro rekonstruovaný dům, nově zateplený a s novou topnou soustavou. A připadá mi, že čím toho vím více, tak tím víc nevím jaký kotel vybrat :). Pokusím se uvést všechny potřebné údaje, aby se mi na základě toho dostalo té nejlepší rady. Tepelnou ztrátu mám spočítanou na základě projektu a výsledkem je tepelná ztráta cca 9 kW při teplotě -12°C. Dům má 2 nadzemní podlaží, podkroví a částečné podsklepení. Vytápěná plocha 125 m2 (suterén a část podroví vytápěno nebude). Topný systém navrhnutý na tepelný spád 55/45, bez podlahového topení, celkem 9 radiátorů + 1 žebřík. Ohřev vody plynem v externím zásobníku 120 l. Kotel bude umístěn v suterénu, délka odkouření cca 10m.
Byl jsem 100%ně rozhodnutý pro kondenzační kotel. Ale zde jsem se i dočetl, že pro takto "malé" TZ a né úplně nejmenší teplotní spád se možná i "vyplatí" kotel normální plynový nekondenzační. Tak že teď nevím a poprosil bych Vás o rady. Rozsah kotle by měl začínat asi na min. 3 kW, je to tak že? Někdo mi doporučuje kondenzační kotel Buderus GB022-24 s výkonem 5,7-24 kW, ale těch 5,7 startovacího výkonu se mi zdá dost vysoko. (poměr cena-výkon je u tohoto ale slušná) Typuju, že ideální rozsah kotle pro můj dům by měl být cca 2,5-14kW. Děkuji za reakce.
Marcel
Dobry den, stavime red a byl Nam navrzen pro 4 clennou rodinu plynovy kotel se zasobnikem name TUV 55l. Velmi vaham,…
před 8 roky
Ked pozeram na tie KK, ktore mate vo vybere, tak vam skusim doporucit aj moju verziu. Ja mam TZ=4,5. Ale najst rozumnu…
před 13 roky
Můj NTK má povoleno topit od 38°C. Nejvíce jsem topil na teplotu 48°C. Pravdou je, že se výměník mírně zanáší a…
před 13 roky
25 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení