Vytápění malých nebytových prostor

Reklama
Vytápění malých nebytových prostor

Zdravím diskutující,

prošel jsem spoustu příspěvků zde na diskusi ohledně mého problému a rád si nechám poradit.

Hledám řešení pro vytápění nebytových prostor (kanceláře) na vesnici. Vytápěný prostor je relativně malý (cca 50m2, strop výška 2,5m), jedná se o starý nezateplený rodinný domek z plných cihel, stará okna.

Odhaduji tepelné ztráty max. 10kw, spíše menší.

Vytápění bude probíhat v režimu "kancelář", tedy pouze přes den, v noci v objektu nikdo nebude, proto stačí temperovat.

Požadavky na kotel:
- Rád bych topil dřevem a ostatní dřevěnou biomasou (dřevní odpad, dřevní brikety, štěpka).
- Nebudu topit uhlím.
- Dřevo bude částečně z vlastních zdrojů, částečně kupované.
- Rád bych měl při topení určité pohodlí, tzn. aby kotel vydržel přes noc, abych nemusel zatápět každé ráno, ideálně abych musel topit třeba jen obden nebo jednou za 2-3 dny.
- Rád bych aby kotel částečně fungoval i při výpadku elektrické energie.
- Chci mít rozumně velkou přikládací komoru abych nemusel přikládat každou chvíli.
- Rád bych aby kotel snesl i občasné "hrubší zacházení" - spalování vlhčího/shnilého dřeva, štěpky atd.
- Rád bych aby byl kotel "blbuvzdorný", nejsem topenář a potřebuji se v zimě pouze ohřát, ne řešit problémy s kotlem :-)

Vybral jsem si kotel Viadrus Hercules U26, předpokládám že by mi stačil nejmenší výkon 12kW. K tomu uvažuji o akumulační nádrži o objemu 800l (víc se mi nevejde do kotelny) s elektrickou patronou pro ohřívání vody na noční proud. Nebudu potřebovat ohřev TUV.

Mým druhým favoritem je Dakon FB D 18, opět ve spojení s akumulační nádrží.

Rád bych se proto zeptal zda je vybrané řešení rozumné z hlediska ceny a fungování a splňuje moje požadavky, nebo zda mám zvolit jinou variantu.

Uvažoval jsem i o kotli na peletky ale myslím že pro takto malou vytápěnou plochu se nevyplatí.

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.