Výběr plynového kotle pro rekonstruovaný RD

Reklama
Výběr plynového kotle pro rekonstruovaný RD

Dobrý den,
rád bych se, se zkušenějšími v tomto oboru, poradil s výběrem plynového kotle pro rodinný dům, který postupně rekonstruuji.
Bohužel, čím více o této problematice zjišťuji, tím větší mám zmatek v tom, jaký kotel vybrat.
Současný stav mého domu bych definoval zhruba takto:
Cca 40 let starý rodinný dům v Polabí, velikost 17m x 9m (přikládám obrázek s plánem domu a rozměry), bez patra, jen s půdou, kde v budoucnu nejspíš udělám podkroví (ale to dříve než za 5 - 8 let asi nebude, zatím ho nepotřebuji, místa je dost i dole, ale nechci tam dělat na půdě skladiště - 25 let se tam dělalo a nyní už to delší dobu vyklízím. Říkám si, než tam zas dělat skladiště, jednou se to třeba využije na pokoje dětem a podobně.) Dům má hlavní stěny cca 40cm + 8cm polystyren (zateplení se dělalo asi před 10 lety, kdy se širší moc nedávalo, nicméně i tak oproti dříve byl rozdíl dost znatelný). Před rokem jsem měnil stará špaletová okna za nová plastová s profilem Vekra Premium a izolačním trojsklem.
Vytápění je nyní pomocí kotle na hnědé uhlí a 6 velkých litinových radiátorů. Kotel bohužel již dosluhuje a navíc chceme snížit náročnost obsluhy a tak uvažujeme o plynu.
Dle výpočtu švagra, stavebního technika, mám nyní tepelnou ztrátu domu slabě nad 10kW a z toho téměř 4,5kW uniká jen stropy a něco přes 1,6 kW jsou ztráty podlahy. Proto, se při změně topení také letos chystám zateplit stropy z půdy nad betonem, který je na hurdiskách. Ještě nevím, zda tam dám nějaký druh polystyrenu nebo nějakou vatu, ale to není nyní podstatou mého dotazu. Předpokládám, že po zateplení stropů bych se s tepelnou ztrátou domu mohl snad dostat tak na 7,5 - 8 kW. Až budu napřesrok dělat také nové podlahy, zkusím i tam zajistit nějaké zateplení.
První, cenově slušnou, nabídku na topení jsem měl od švagra známého a nyní mám ještě cenově o trochu lepší od jednoho topenáře z bližšího okolí, na kterého mám dobré reference. Rozpis materiálu se drží té původní nabídky, kde to ten švagra známý se švagrem počítali, aby to bylo dostačující pro náš dům. Rozpis přikládám obrázkem.
Dle přiloženého plánku domu jsou nyní litinové radiátory kromě krajních oken ve předu domu, pod každým oknem, celkem 6 (na plánku je to obdélník z vnitřní části u okna). Nové radiátory budou na stejných místech typu Radik VK s rozměry dle přiloženého rozpisu + žebra v koupelně a malý radiátor na záchodě.
Problém mám stále ale s tím, jaký kotel tam dát!
V té původní nabídce je Geminox Thri 2-17 se 120 L zásobníkem na vodu. Velký zásobník na teplou vodu je pro mě jedna z podmínek a také pokud možno co nejefektivnější provoz, abych co nejvíce snížil provozní náklady (přeci jen topení na plyn vyjde téměř určitě dražeji než stávající topení na uhlí, ale zas se vyhnu skládání uhlí, nošení ho do domu, stále se snižující kvalitě uhlí a tím i výhřevnosti, ...) a dále samozřejmě spolehlivost kotle, abych nezaplatil dalších spoustu peněz za opravy, případně v zimě nemrzl či se nesetkal s nějakou "výbušnou" nehodou. Vzhledem ke snížením nákladů za plyn uvažuji o kondenzačním kotli.
Kotel nemusí nutně být Geminox, i když ho tam mám navržený - stávající topenář mi stále tvrdí, že zbytečně platím za značku ... možná má pravdu, ale sám nevím, názory všude na webu jsou dost různorodé a navíc každý topenář obvykle doporučuje to, z čeho sám má nějaké provize. Rád si zaplatím za kvalitu, ale zas bych nerad zaplatil za něco, co o moc efektivnější než levnější řešení třeba nebude a ten rozdíl se mi nikdy nevrátí. Také jsem byl několikrát upozorněn na případné drahé náhradní díly u Geminoxu a vyšší spotřebu elektřiny (ovšem to, když jsem s rovnával s tím, co uvádí výrobci např. u Baxi, přišlo mi, že ten Baxi ji měl ještě větší). Topenář mi nejprve trochu vnucoval Protherm, ale na ten jsem z několika zdrojů moc dobré reference neslyšel. Také mi navrhl VICTRIX ZEUS SUPERIOR nerez. Zásobník 54l, tam mi přijde moc malý zásobník na vodu a ještě myslím průtokáč a já rád ve vaně teplou vodu. Další tam navržený byl PROKZ PAN CON-AQUA KOMPLET. Ještě mi slíbil, že mi pošle nacenění prpo Baxi, ale nějak na mě zapomněl (nemít dobré reference na jeho práci, docela mě znervozňuje to, že vždy slíbí něco poslat a nepošle dřív, než ho zaurguji :-/ ).
Co se týče Geminoxu, ještě uvažuji o Geminox ZEM 2-17SET-125 (kotel + smaltovaný zásobník OKC 120 l). S tím bych ušetřil cca 10 tisíc za nákup a něco snad ještě za levnější vyvložkování komínu a odkouření. Parametry je o něco horší než Thri (maličko vyšší spotřeba elektřiny a plynu, ale nemyslím, že o tolik, aby se to za nějakých 10 let dostalo na vyšší náklady než je ten rozdíl v ceně kotle), dvojokruh nepotřebuji, o podlahovém topení v nejbližších letech neuvažuji, pokud ano, tak možná jednou v tom podkroví a to bude zřejmě v době, kdy už i tento kotel bude téměř dosluhovat a nebo bude technologie jinde a stejně ho třeba vyměním. Navíc je ZEM tišší.
Chtěl bych poprosit o odborné názory a případná doporučení (včetně argumentů a bližších informací) , jaký kotel pro takovou stavbu vybrat, aby byla co nejmenší pravděpodobnost, že s kotlem budou problémy, neutrácel jsem zbytečné náklady na provozu, nebyl příliš hlučný a ani příliš složitý na ovládání.
Děkuji moc předem za názory a rady. Už nějakou dobu probírám různé informace a stále se nemohu rozhodnout, ovšem topení mi přijdou dělat někdy koncem října a tak potřebuji už vybrat.
Pokud někde uvádím neodborné výrazy nebo dokonce technicky nesmysly, omlovám se, mé zaměření je poněkud jiného směru než stavebnnictví.

Petr B.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

32 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.