Radiátory / podlahovka + TUVDobrý deň,
mal by som na Vás otázku ohľadom vykurovania v RD.
Budem stavať bungalov 13x9 z Ytong 300 + 15cm EPS, podlaha 15cm EPS a strop 30cm vata, okná trojsklo + terasové dvere.
Rozmýšľam nad vykurovacím systémom a chcel by som čo najjednoduchší spôsob vykurovania s ohrevom TUV.
Nad čím uvažujem:
a.) kondenzačný kotol + podlahovka + plus ohrev TUV. Tu by som sa chcel spýtať, či je možné použiť takýto systém aj v prechodnom období (jar, jeseň). Počul som, že podlahové vykurovanie má dlhý nábeh a preto je potrebné ho s niečim kombinovať, je to pravda? K tomu by som chcel teplovzdušnú krbovú vložku ako rezervu bez prieduchov. Je možné s ňou vykúriť RD bez prieduchov len tým, že nechám otvorené dvere?
b.) Teplovzdušný krb + nad krbom v dymovode teplovodný výmenník Mijori + radiátory + plynový kotol + TUV. S tým, že viac by sa kúrilo drevom v krbe. V prípade potreby by som namiesto krbu a výmenníka dal klasický kotol, aby som mohol spáliť aj domáci odpad (noviny, papiere,....)
Páči sa mi podlahovka, pretože je to naozaj jednoduchý systém, kde by sa o reguláciu staral kondezačný kotol ale obávam sa tej doby nábehu. Dom sa bude nachádzať na severe Slovenska, kde riadna vykurovacia sezóna je od októbra do marca
Prosím o radu, čo by ste mi navrhli, prípadne nápady alebo ak niekto má podobný systém tak hlavne skúsenosti.
Ďakujem veľmi pekne za ochotu a pomoc.