Poradí někdo?

Rubriky:

Poradí někdo?

Včera jsem, když bylo 12 st. C zatopil, abych kotel nový automatický kotel na uhlí Ekokomfort o výkonu 25kW pořádně před zimou vyzkoušel, jak natápí i TUV. Teplotu kotle jsem si nastavil na 70 st. C, kdy se mně tato nastavená teplota ekvitermou sama ztáhla na 65 st. C a nešla pozměnit až po vyhasnutí kotle, TUV jsem měl nastaveno na 55 st. C, čerpadlo TUV s přednostním ohřevem.
Asi po hodině a půl, když se kotel natopil na 65 st. C, tak střídavě cca po 5ti minutách přecházel do útlumu, v útlumu byl cca taky 5 minut a takto to šlo dokola (nikdy během celé doby topení cca 24 hodin nebyl v útlumu déle, někdy i déle natápěl). Byl jsem s tímto docela spokojen, ale nelíbila se mně při těchto venkovních teplotách (12 st. C) spotřeba, kdy jsem spaloval cca 5 kg za hodinu tj. za 24 hodin bych spálil 120 kg hnědého uhlí, což si myslím, že když vytápím dvougenerační dům (nezateplený, plastová okna) v těchto teplotách je strašně moc.
Když jsem zatápěl, tak jsem měl nastavené hodnoty asi 15s přikládání a 55s prostoj, kdy jsem toto musel postupně zvýšit na 30s přikládání a 45 prostoj (což si myslím, že je strašně moc), aby mně kotel natápěl na těch 65 st. C, jinak bych toho nedocílil. Při takovém topení jsem měl v místnostech cca 25 st. C což bych traději méně, ale nevěděl jsem jak toho docílit. Ekvitermní křivku jsem měl nastavenou na hodnotu 1.4, ale ikdyž jsem tuto postupně měnil na 1.2 i 1.0 na vytápění v radiátorech nedocházelo k žádné změně jak v topení tak v teplotách v místnosti.
Také mě zarazilo, že když jsem měl viz. shora nastavenou požadovanou teplotu ohřevu TUV na 55 st. C, tak se v průběhu kotle tato sama přes tuto hodnotu převyšovala i o 15 st. C. Poté jsem v průběhu topení musel odvzdušnit celý jeden radiátor, tlak mně tímto klesl z 1.7 na hodnotu 1.0 baru, tak jsem kotel nechal vyhasnout, abych mohl dopustit vodu, aby jej nějak nepoškodil.

Poradí mně někdo kde dělám chybu nebo kde by mohl být problém s výše uvedeným zjištěním?Moc díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.