topení v PEDDobrý den,
chtěl bych se poradit, jaké dát topení do pasívního domu (přízemí + podkroví, cca 130 m2), u kterého je v projektu počítáno s tepelnou ztrátou do 3 kW. V domě budeme z pracovních důvodů zatím asi jenom o víkendech.
Nechci IZT, které je mi navrhované - ani v budoucnosti. Zdá se mi to drahé (nechci utrácet nerozumně) a zaznamenal jsem dost negativních hodnocení teplovzdušného vytápění ve spojení s rekuperaci.
Z některých příspěvku tady i jinde jsem nabyl dojmu, že snad by při tétotepelné ztrátě stačili pouze přímotopy. Já bych to doplnil i kamny bez krbové vložky na přechodné období (a také kvůli příjemnému pocitu z koukání do plápolajícího ohně). A pro teplou vodu boiler (tak 180-200l, což pro max 4 lidi asi stačí).
Projektant mě přesvědčuje, že se tímto jednoduchým řešením uvážu jenom na elektřinu a že se zbavím možnosti využití např. solární energie v budoucnosti. Mám ale o alternativní zdroje stát natolik, že už teď, několik let dopředu, ve stylu "co kdyby" prošpikuji dům různými technologiemi - a možná zbytečně?
Jaké jsou Vaše zkušenosti, případně – co doporučujete?
Děkuji za Vaše reakce