Krbová vložka - umístění ventilátoru pro rozvod teplovzduchuDobrý den,
řeším momentálně situaci zlepšení distribuce tepla po domě. Zdroj tepla je dvouplášťová krbová vložka ABX London. Už jsem byl téměř rozhodnutý natáhnout flexi izolované hadice DN 125 až na půdičku v podkroví, zde umístit radiální ventilátor a od něj vést další flexi potrubí, na kterém bude již samotná výustka do místnosti.
Ventilátor spíná při určité teplotě a při 30 stupních zase vypíná. Nicméně mi vadí několik věcí:
-relativně velká hlučnost nejtišší ventilátor co jsem našel má 38 db běžné 42-65 dB (což je dost - měřeno 3m od ventilátoru). Nutno podotknout, že ventilátor bude umístěn v místnosti, okolo které jsou SDK příčky s min. vlnou. Samotný ventilátor bude pak položen na pružné a nehořlavé podložce. Jenže co šíření hluku potrubím, které bude od ventilátoru k výustce do pokoju velmi krátke <1m.
- dále v případě výpadku el. proudu bude docházet k přehřívání ventilátoru, ano existuje ventilátor s bypassem, který tomuto má zamezit, ale se mi to moc nelíbí, protože na úkor ventilátoru by se v případě výpadku proudu ohřál vzduch v malé půdičce a nevěřím, že by to dokázalo dostatečně ochlazovat ventilátor.
Takže jsem začal uvažovat o umístění ventilátoru na přívodu studeného vzduchu do krbové vložky. Problém je, že přívod tohoto vzduchu je pod topeništěm krbu viz http://www.abx.cz/images/12/28/158/londo… a na klasický radiální ventilátor v pozink boxu tam není místo. Přívod vzduchu do pláště vložky je kruhový otvor DN 120. Šlo by to řešit axiálním ventilátorem? a pokud ano existují pro kruhové axiální ventilátory filtry.
Tato varianta se mi zdá lepší, protože ventilátor pracuje víceméně s konstantní teplotou a je umístěn v místnosti, kde mi zvýšený hluk nevadí.
Máte někdo zkušenosti s tímto řešením. Díky za podněty
Máte někdo s tímto řešením nějaké zkušenosti.