Akumulační nádržDobrý den,
chtěl jsem poprosit o radu zkušenější....
Rekonstruoval jsem topení v RD, dvě podlaží + podkroví. Osadil jsem dva kotle, Junkers 20 kW na plyn a Dakon FB26 (na dřevo má taky kolem 20 kW) na pevná. Mám nachystáno 15 m3 suchého tvrdého dřeva. Hlavní je topení dřevem a plyn pro zachytávání ranních minim a jako druhý zdroj tepla. Všechny radiátory jsou osazeny regulačními hlavicemi - tedy až na jednu místnost, kde je termostat pro plynový kotel. Kotel na pevná paliva memá vnitřní termostat.
Dakon topí super, ale potřeboval bych ještě trochu větší komfort a taky z dalších důvodů jako je dehtování a nízká účinnost při škrcení kotle. Rozhodl jsem se tedy pro akumulační nádrž cca 1000 l. Potřeboval bych, jestli by mi někdo s patřičnými zkušenostmi dovedl poradit nejjednodušší zapojení celého systému tak, aby mohl jet ve dvou režimech.
První - běžné topení kdy zatopím, napřed se nahřejí radiátory, přebytek jde do akumulace a po vyhasnutí kotle radiátory ohřívá zásobník až do dosažení min. teploty v zásobníku.
Druhý - teplo v zásobníku se "schová" a časový spínač nebo termostat ze zásobníku zatopí až ráno, dle časového nastavení. Nemyslím, že by se vyhřál celý dům na půl dne, ale stačí, když budeme mít "ovlaženo" při vstávání do práce a děcka do školy.
Nebráním se druhému vnitřnímu termostatu pro kotel na pevná paliva, ale dal bych přednost řešení bez vnitřního termostatu, jen třeba s oním časovým spínačem.
Další věcí je velikost nádrže. Je 1000 l dostačující mým požadavkům ?
Děkuji, Kovář.