Ciklování a problém s podlahovkouDobrý den,
špičkový topenář, kterému jsem naivně důvěřoval mi navrhl a bohužel i zrealizoval tento systém:
Mám novostavbu RD (ztráty 6-8 kW). Vytápím ho kondenzačním kotlem BAXI luna comfort 4,6 - 22 kW. V pokojích radiátory a v kuchyni s obyvákem podlahovka přes RTL ventily.
Regulace je řešena přes ekvitermní čidlo a přes kotlový ATS 77 regulátor v místnosti kde je podlahovka a přes klasický termostat v místnosti kde jsou radiátory. Na radiátorech jsou termohlavice.
1.Kotel v případě provozu dle ekvitermu stále cikluje, nyní když je takové počasí venku (6-9 stupňů) tak topí cca na 45 stupnů na výstupu a stále moc cikluje.
Oběhové čerpadlo mám nastaveno na III. Stupeň. Uvažuji, že přiškrtím radiátory na vstupech, nemyslím pomocí termohlavic, ale myslím na základě ventilů, co jsou na spodu radiátorů. Pomůže mi to? Mohlo by mi to pomoci i s výhřevem podlahovky viz bod. 2, zvýšil by se tlak na podlahovku. Nebo mám trvat na výměně kotle? Např. Geminox 1-10kW?
2. Topenář udělal podle mého názoru základní a velkou chybu a to takovou, že z kotle vyvedl jeden výstup a na ten napojil jak radiátory tak i podlahové topení v kuchyni a obyváku. Toto podlahové topení je podle mne na hranici použitelnosti s RTL ventilem vzhledem k rozměrech místností (kuchyn 18 m2, obývák 20 m2). Problém je v tom, že podlahovku strášně dlouhu natápím (min. 5 hodin) a ta obyváková část není stejně celá rovnoměrně teplá. Myslím, že je problém s tlakem, voda si hledá cestu mírnějšího odporu, tzn přes radiátory. Pomohlo by, kdybych přidal ještě jedno oběhové čerpadlo na výstupu z kotle? Čerpadlo by bylo v serii s kotlovým čerpadlem, montáž čerpadla by byla u kotle.
Děkuji
Michal Buryan