Přímotopy vs. přímotopy s akumulacíDobrý den,
prosím o radu, jak vyřešit topení přímotopy. V rodinném domku, dřevostavbě máme dle projektu bohužel tento druh vytápění. Momentálně 2 přímotopy ze 3 v přízemí mají špatný termostat, uvažujeme o výměně a já navíc uvažuji, zda by se nedaly jednoduché přímotopy nahradit něčím „lepším“. Pročetla jsem už různé diskuse o přímotopech s akumulací a trochu se v tom ztrácím. Můj problém je v tom, že s přímotopy nejsem schopna zajistit zejména dopoledne stálou teplotu, protože přímotopný tarif od 7.20 hod. na 1 hodinu vypne, pak se 1,5 hod topí, pak zase na hodinu vypne, a to celé se zopakuje 3x. Řeším to tak, že prostě tu topnou dobu topím téměr naplno. Mám malé dítě, batolící se po zemi (kde je největší zima). Nepovažuji to za ideální, protože prostě z tepla se ochlazuje a stále dokola. Zatím jsou velmi slušné venkovní teploty, z loňské zimy si ale pamatuji, jak během hodin se silným proudem do domu celkem citelně pronikala zima, bylo to velice zřetelné. V této souvislosti jsem se zároveň chtěla zeptat, nevím, jestli je to relevantní nebo ne, jak zjistím TZ domu. Myslela jsem si, že třeba něco najdu v projektu, ale tam nic není. Vzhledem k tomu, že topení už je takto vyřešeno (v domě není přípojka plynu ani žádné rozvody na topení), tak nevím, zda je to vůbec nutné měřit. Kuchyně má 4 velká ona, 3 z nich jsou navíc ve výklenku, má 20 m2 a je propojena s obývákem, který má 37 m2 a vede z něj, opět bez dveří otevřené schodiště do prvního patra na chodbu. V kuchyni je jeden přímotop o výkonu 1000 W, v obýváku 2 stejné výkonnosti. Máme ještě krb, který je v obývacím pokoji s průduchy do prvního patra. Problém kuchyně nevyřeší, tam je v zimě prostě zima a trochu mi vadí, že je to zase velmi nerovnoměrné teplo – u krbu vedro, v koutech místnosti už chladněji, v kuchyni klidně o 5 stupňů míň. Proto v každodenním přitápění krbem v zimě sice vidím řešení, ale nepovažuji ho za ideální. Co byste mi poradili? Myslíte, že přímotopy s akumulací trochu pomohou?